czwartek, 5 listopada 2015

Pszenny chleb na maślance


Przepis bardzo łatwy, myślę, że skoro taka amatorka w pieczeniu chleba jak ja dała sobie radę, to każdy z Was również może taki smakołyk upiec sobie w domu.
Żeby jeszcze bardziej Was zachęcić powiem Wam, że chleb wyszedł bardzo mięciutki i puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz ;)
Jestem bardzo zadowolona z tego wypieku ;)

Składniki:
  • 2,5-3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • płaska łyżka  miodu
  • łyżeczka soli
  • 15g drożdży
  • jajko
  • sezam do posypania

Maślanka powinna być w temperaturze pokojowej, jeśli macie prosto z lodówki trzeba będzie ją trochę podgrzać.
Kruszymy do niej drożdże, dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. 
Po tym czasie w maślance powinna zrobić się charakterystyczna pianka.

Mąkę mieszamy z jajkiem, solą, i zaczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, które będzie odchodziło od rąk, ale nie będzie też zbyt twarde.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 70 minut.
Po tym czasie wyjmujemy je na blat posypany mąką, zagniatamy chwilę, formujemy bochenek i wkładamy  do natłuszczonej i wysypanej mąką keksówki.
Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm.

Chleb wstawiamy ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut.
Po tym czasie wierzch chleba smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut.

Gotowe! :)

Przepis pochodzi ze strony Moje Ekspresje Kulinarne.

1 komentarz:

Printfriendly