Ryba po grecku bez smażenia
Nieco odchudzona wersja bardzo popularnego dania. Zazwyczaj spotykałam się z tym, że ryba była obtoczona w mące i usmażona. Ja postanowiłam spróbować czegoś innego i swoją upiekłam. Absolutnie nie zmienia to smaku potrawy, a dzięki temu nie ma w niej niepotrzebnego tłuszczu.
Pyszna zarówno na ciepło jak i zimno- obie wersje wypróbowane ;)
Polecam :)
Składniki:
- 700-800g filetów ryby- ja miałam dorsza, filety mrożone
- 6 sztuk marchwi (ok 800g)
- seler
- pietruszka
- duża cebula
- koncentrat pomidorowy (200g)
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- cytryna
- 1/2 kostki rosołowej
Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 1-2 godziny do zamarynowania (można też ją upiec od razu). Następnie układamy na blasze i pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut.
Pod koniec pieczenia można ją rozwinąć i podpiec trochę na opcji grill, żeby się ładnie zarumieniła.
Marchew, seler, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, zalewamy wrzątkiem, gotujemy 20 minut pod przykryciem, z dodatkiem kostki rosołowej. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Po ugotowaniu odcedzamy, wyjmujemy liść i ziele. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na łyżce oleju i dodajemy do reszty warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy koncentrat.
W naczyniu układamy na przemian, warstwę ryby, następnie warstwę warzyw, ponownie warstwę ryby itd.
Odstawiamy na noc.
Danie można podawać na zimno lub odgrzać w piekarniku.
Życzę smacznego! :)
PS. Porcja dosyć solidna, także można zrobić z połowy składników.
Ja rybę gotuje w wodzie z kostką rosołową i odrobiną soku z cytryny,jest zwarta i biała.Wkładam po kilka kawałków do wody ,która cały czas się gotuje i po 5 min wyjmuje.pozdrawiam /smacznego
OdpowiedzUsuńEla, dziękuję za komentarz! :) Lubię gotowaną rybę,zarówno taką z wody jak, ale też taką gotowaną na parze :) Na dno garnka do gotowania na parze (to z dziurkami) układam pora i marchewkę, posypuję troszkę przyprawami, a na warzywa kładę zamarynowaną rybę, gotuję 25-30 minut :)
UsuńPrzepis fajny może wypróbuje, ale jak widzę w składnikach kostkę rosołową to od razu odechciewa się czytać dalej, dobrze, że była na końcu :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZawsze można pominąć lub użyć takiej domowej roboty ;) ps. Milo by było wiedzieć z kto komentuje, pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńTez gotowałam rybke w rosole i powiem ze bardzo mi smakowała .Polecam .:)
OdpowiedzUsuń