Ciasto Aniołek


 Jest to jedno z moich pierwszych ciast jakie udało mi się upiec, gdy zaczynałam się uczyć pieczenia.
Przepis widnieje w moim starym, rozpadającym się zeszycie, często do niego wracam, bo ciasto jest bardzo proste i przyjemne do wykonania. Ponadto niesamowity jest efekt. Kruche placki pod wpływem masy budyniowej zamieniają się w delikatną i rozpływającą się w ustach całość.
Myślę, że swym bielutkim kolorem idealnie wpasuje się w świąteczną atmosferę ;)
Polecam! ;)


Blacha 25cm x 30cm

Składniki:
  • Kruche blaty:
    • 0,5kg mąki pszennej
    • 0,5 szklanki cukru
    • 2 jajka
    • 0,5 szklanki gęstej śmietany 18%
    • 125g margaryny- rozpuścić i wystudzić
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • 0,5 łyżeczki amoniaku
    • cukier waniliowy
  • Masa:
    • 3 szklanki mleka
    • szklanka gęstej śmietany 18% 
    • 3 jajka
    • szklanka cukru
    • 2 cukry waniliowe
    • 250g margaryny
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
    • wiórki kokosowe
Kruche blaty:
 Składniki na kruche blaty mieszamy razem i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy, układamy w blasze na papierze do pieczenia  i pieczemy około 13-15 minut w 180 stopniach.
Trzeba uważać, żeby nie przepiec zbytnio blatów, bo wtedy nici z efektu białego i puszystego ciasta ;)
Oczywiście blaty pieczemy jeden po drugim i studzimy.

Masa:

Mleko umieszczamy w garnuszku razem z cukrem, cukrem waniliowym i posiekaną margaryną. Doprowadzamy do wrzenia.
 Śmietanę mieszamy z mąką i jajkami. Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlewamy mieszaninę.
Wszystko mieszamy, aż powstanie nam gęsty budyń.
Zestawiamy z gazu na 5-7 minut.

Po tym czasie przekładamy nasze blaty masą. Lekko dociskamy.
Wierzch smarujemy masą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Potem przechowujemy w lodówce.
Smacznego! ;)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty