Ciasto Aniołek
Jest to jedno z moich pierwszych ciast jakie udało mi się upiec, gdy zaczynałam się uczyć pieczenia.
Przepis widnieje w moim starym, rozpadającym się zeszycie, często do niego wracam, bo ciasto jest bardzo proste i przyjemne do wykonania. Ponadto niesamowity jest efekt. Kruche placki pod wpływem masy budyniowej zamieniają się w delikatną i rozpływającą się w ustach całość.
Myślę, że swym bielutkim kolorem idealnie wpasuje się w świąteczną atmosferę ;)
Polecam! ;)
Blacha 25cm x 30cm
Składniki:
- Kruche blaty:
- 0,5kg mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 0,5 szklanki gęstej śmietany 18%
- 125g margaryny- rozpuścić i wystudzić
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki amoniaku
- cukier waniliowy
- Masa:
- 3 szklanki mleka
- szklanka gęstej śmietany 18%
- 3 jajka
- szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 250g margaryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- wiórki kokosowe
Kruche blaty:
Składniki na kruche blaty mieszamy razem i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy, układamy w blasze na papierze do pieczenia i pieczemy około 13-15 minut w 180 stopniach.
Trzeba uważać, żeby nie przepiec zbytnio blatów, bo wtedy nici z efektu białego i puszystego ciasta ;)
Oczywiście blaty pieczemy jeden po drugim i studzimy.
Masa:
Mleko umieszczamy w garnuszku razem z cukrem, cukrem waniliowym i posiekaną margaryną. Doprowadzamy do wrzenia.
Śmietanę mieszamy z mąką i jajkami. Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlewamy mieszaninę.
Wszystko mieszamy, aż powstanie nam gęsty budyń.
Zestawiamy z gazu na 5-7 minut.
Po tym czasie przekładamy nasze blaty masą. Lekko dociskamy.
Wierzch smarujemy masą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Potem przechowujemy w lodówce.
Smacznego! ;)
musi być niebiańskie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
Jestem oczarowana tym ciastem, wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńSpokojnych, radosnych, spędzonych w gronie najbliższych, świąt! :)
UsuńBardzo mnie kusi to ciacho,upiekę.
OdpowiedzUsuń