piątek, 18 grudnia 2015

Piernik marchewkowy


W te święta królują pierniki, ciasta orzechowe, miodowe, makowe, keksy... Nie zawsze mamy czas przygotować wszystko, dlatego z pomocą przychodzi piernik marchewkowy! ;)
Kilka chwil, garść składników i mamy gotowe pyszne wilgotne ciasto. Gwarantuję, że nikt nie pozna się, że w środku ukryliście marchewkę ;)
Polecam szczególnie wszystkim zabieganym oraz tym, którzy twierdzą że nie mają ręki do wypieków. Oczywiście całej reszcie też! ;) Spróbujcie koniecznie ;) 

Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm.

Składniki:
  • Ciasto:
    • 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
    • 2 szklanki mąki
    • szklanka oleju
    • szklanka cukru
    • łyżeczka sody
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • łyżka kakao
    • 3 jajka
    • 2 łyżki przyprawy do piernika
    • cukier waniliowy
  • Wierzch ciasta
    • cukier puder
    • łyżka wody
    • posypka Decorada o smaku karmelowym 


Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao oraz przyprawą do piernika.

Jajka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Dodajemy startą marchewkę, miksujemy.
Następnie wsypujemy suche składniki i mieszamy do powstania jednolitej masy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem.
Piernik pieczemy w 180 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka).
Studzimy.

Z wody i cukru pudru robimy dosyć rzadki lukier. Polewamy ciasto i posypujemy posypką.

Można zamiast tego zrobić polewę czekoladową lub posypać ciasto cukrem pudrem.

Życzę smacznego! ;)

Przepis pochodzi ze strony www.gotowaniecieszy.blox.pl

2 komentarze:

Printfriendly