Piernik marchewkowy
W te święta królują pierniki, ciasta orzechowe, miodowe, makowe, keksy... Nie zawsze mamy czas przygotować wszystko, dlatego z pomocą przychodzi piernik marchewkowy! ;)
Kilka chwil, garść składników i mamy gotowe pyszne wilgotne ciasto. Gwarantuję, że nikt nie pozna się, że w środku ukryliście marchewkę ;)
Polecam szczególnie wszystkim zabieganym oraz tym, którzy twierdzą że nie mają ręki do wypieków. Oczywiście całej reszcie też! ;) Spróbujcie koniecznie ;)
Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm.
- Ciasto:
- 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
- 2 szklanki mąki
- szklanka oleju
- szklanka cukru
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- 3 jajka
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- cukier waniliowy
- Wierzch ciasta
- cukier puder
- łyżka wody
- posypka Decorada o smaku karmelowym
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao oraz przyprawą do piernika.
Jajka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Dodajemy startą marchewkę, miksujemy.
Następnie wsypujemy suche składniki i mieszamy do powstania jednolitej masy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem.
Piernik pieczemy w 180 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka).
Studzimy.
Z wody i cukru pudru robimy dosyć rzadki lukier. Polewamy ciasto i posypujemy posypką.
Można zamiast tego zrobić polewę czekoladową lub posypać ciasto cukrem pudrem.
Życzę smacznego! ;)
Przepis pochodzi ze strony www.gotowaniecieszy.blox.pl
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny!
OdpowiedzUsuń