Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów
Kruche, delikatne mięso i aromatyczne suszone grzyby, połączenie bardzo ciekawe i smaczne.
Polędwiczka fajnie się prezentuje zapleciona w warkocz.
Prosty przepis pozwoli Wam zabłysnąć przed Waszymi gośćmi na świątecznym obiedzie, a przy tym nie napracujecie się za wiele. Oszczędzicie trochę czasu, który w Święta polecam spędzić z najbliższymi, zamiast w kuchni ;)
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa (1-2 sztuki)
- 2-3 garście suszonych grzybów
- sól, pieprz
- suszony rozmaryn
- owoc jałowca
- 2 ząbki czosnku
- szklanka bulionu
- olej
Grzyby zalewamy 2 szklankami zimnej wody i moczymy przez kilka godzin.
Mięso myjemy, oczyszczamy i nacinamy wzdłuż tak aby powstały nam 3 części, z których zapleciemy warkocz. Z jednej strony polędwiczki nie przecinamy do końca, warkocz będzie się lepiej trzymał.
Mięso nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem, jałowcem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Zostawiamy na kilka godzin (lub na całą noc) w lodówce.
Namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy bulion i mieszamy.
Polędwiczki zaplatamy w warkocz i podsmażamy na oleju z obu stron. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem z suszonymi grzybami.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Polędwiczki wyjmujemy z naczynia, a pozostały sos i grzyby blendujemy. Otrzymamy w ten sposób smaczny sos do mięsa. Doprawiamy w razie potrzeby.
Gotowe! :)
Komentarze
Prześlij komentarz