wtorek, 8 grudnia 2015

Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów


Kruche, delikatne mięso i aromatyczne suszone grzyby, połączenie bardzo ciekawe i smaczne.
Polędwiczka fajnie się prezentuje zapleciona w warkocz. 
Prosty przepis pozwoli Wam zabłysnąć przed Waszymi gośćmi na świątecznym obiedzie, a przy tym nie napracujecie się za wiele. Oszczędzicie trochę czasu, który w Święta polecam spędzić z najbliższymi, zamiast w kuchni ;)


Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa (1-2 sztuki)
  • 2-3 garście suszonych grzybów
  • sól, pieprz
  • suszony rozmaryn
  • owoc jałowca
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu
  • olej

Grzyby zalewamy 2 szklankami zimnej wody i moczymy przez kilka godzin.

Mięso myjemy, oczyszczamy i nacinamy wzdłuż tak aby powstały nam 3 części, z których zapleciemy warkocz. Z jednej strony polędwiczki nie przecinamy do końca, warkocz będzie się lepiej trzymał.
Mięso nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem, jałowcem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Zostawiamy na kilka godzin (lub na całą noc) w lodówce.

Namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy bulion i mieszamy.  
Polędwiczki zaplatamy w warkocz i podsmażamy na oleju z obu stron. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem z  suszonymi grzybami.
Pieczemy  40 minut w 180 stopniach.

Polędwiczki wyjmujemy z naczynia, a pozostały sos i grzyby blendujemy. Otrzymamy w ten sposób smaczny sos do mięsa. Doprawiamy w razie potrzeby.

Gotowe! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly