niedziela, 20 grudnia 2015

Pomidorowa zupa rybna

 Barszczyk, grzybowa a może zupa rybna? Co gotujecie na Wigilijną kolację?:)
Ja ze swojej strony proponuję pyszną alternatywę w postaci rybnej pomidorowej.
Zupa za sprawą dodanych pomidorów ma delikatny rybny smak.
Ja do swojej użyłam szczupaka, bo mięso nie jest tłuste, i dobrze się trzyma podczas gotowania.
Polecam! ;)
Z przepisu powstały 4 porcje zupy.
Składniki:
  • 1,5 kg ryb
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • seler
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • lubczyk

Ryby filetujemy. Resztki pozostałe po filetowaniu wkładamy do garnka wraz z porcją rosołową z kurczaka, zalewamy zimną wodą do przykrycia i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny, usuwając szumowiny co jakiś czas. Następnie dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i gotujemy przez kolejne 2 godziny. 
 Zupę przecedzamy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy. 
Do zupy wkładamy filety(najlepiej bez skóry) i gotujemy 10 minut.
Po ugotowaniu filety można rozdrobnić i powyjmować z nich ości.
Zupę można podać z mniejszymi lub większymi kawałkami ryby, jak wolicie ;)
Można też dodać natkę pietruszki.

Życzę smacznego!

1 komentarz:

  1. U nas będzie barszczyk, ale taką pomidorową z rybą na pewno kiedyś ugotuję :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly