Pomidorowa zupa rybna
Barszczyk, grzybowa a może zupa rybna? Co gotujecie na Wigilijną kolację?:)
Ja ze swojej strony proponuję pyszną alternatywę w postaci rybnej pomidorowej.
Zupa za sprawą dodanych pomidorów ma delikatny rybny smak.
Ja do swojej użyłam szczupaka, bo mięso nie jest tłuste, i dobrze się trzyma podczas gotowania.
Z przepisu powstały 4 porcje zupy.
Składniki:
- 1,5 kg ryb
- porcja rosołowa z kurczaka
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- seler
- pietruszka
- 2 marchewki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
- sól
- lubczyk
Ryby
filetujemy. Resztki pozostałe po filetowaniu wkładamy do garnka wraz z
porcją rosołową z kurczaka, zalewamy zimną wodą do przykrycia i gotujemy na wolnym
ogniu przez 2 godziny, usuwając szumowiny co jakiś czas. Następnie dodajemy obrane warzywa,
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i gotujemy przez kolejne 2
godziny.
Zupę przecedzamy, dodajemy przecier pomidorowy,
doprawiamy.
Do zupy wkładamy filety(najlepiej bez skóry) i gotujemy 10
minut.
Po ugotowaniu filety można rozdrobnić i powyjmować z nich ości.
Zupę można podać z mniejszymi lub większymi kawałkami ryby, jak wolicie ;)
Można też dodać natkę pietruszki.
Życzę smacznego!
U nas będzie barszczyk, ale taką pomidorową z rybą na pewno kiedyś ugotuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZupa rybna jak najbardziej jest smaczna i moim zdaniem warto ją raz na jakiś czas przyrządzić. Ja również zajadam się daniem z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/czarny-makaron-z-pieczonym-lososiem-mowi-marynowanym-w-pieprzu-i-cytrynie-z-musem-z-pora-i-groszku/ i jestem pewny, że właśnie w najbliższych dniach również je przyrządzę.
OdpowiedzUsuń