poniedziałek, 21 grudnia 2015

Schab gotowany w mleku


Przepis, który znajduje się w moim zeszycie nie wiem skąd. Gdzieś, kiedyś przepisałam, a teraz nie mogę sobie przypomnieć źródła...
Ale dla takich przepisów, warto prowadzić zeszyt ;)
Idealnie dosmakowane i wilgotne mięsko. Doskonale nadaje się do podania na obiad oraz jako wędlina na kanapkę. Wystarczy tylko kilka składników i pyszne domowe mięsko gotowe :)
Zachęcam!

Składniki: 
  • 1-1,5 kg schabu
  • 1 litr mleka
  • 4 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżki rozmarynu
  • sól, pieprz
  • olej
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka musztardy
 Schab najlepiej przygotować dzień wcześniej. Nacieramy go solą, pieprzem i przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Trzymamy całą noc w lodówce.
 Następnego dnia schab obsmażamy ze wszystkich stron na oleju.
W dużym garnku mieszamy mleko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki z marynowania i dwa nowe), rozmarynem i gałką muszkatołową. Dodajemy pół łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu.
Do mleka wkładamy mięso.
Gotujemy 1,5-2 godziny, często mieszając, bo schab lubi przywierać. Co jakiś czas zmieniamy stronę schabu.
Po ugotowaniu mięso wyjmujemy. Pozostałe mleko blendujemy i zagęszczamy mąką. Dodajemy musztardę i doprawiamy do smaku. Tak powstanie fajny sos do mięsa.
Życzę smacznego! ;) 


3 komentarze:

  1. Tyle o tym słyszeliśmy a nigdy jeszcze nie zrobiliśmy. Czas to zmienić, zwłaszcza, że u nas pieczone mięsa to prawie jedyna forma wędlin. :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo mięso wychodzi bardzo smaczne i soczyste ;) Pozdrawiam również :)

      Usuń

Printfriendly