Schab gotowany w mleku
Przepis, który znajduje się w moim zeszycie nie wiem skąd. Gdzieś, kiedyś przepisałam, a teraz nie mogę sobie przypomnieć źródła...
Ale dla takich przepisów, warto prowadzić zeszyt ;)
Idealnie dosmakowane i wilgotne mięsko. Doskonale nadaje się do podania na obiad oraz jako wędlina na kanapkę. Wystarczy tylko kilka składników i pyszne domowe mięsko gotowe :)
Składniki:
- 1-1,5 kg schabu
- 1 litr mleka
- 4 ząbki czosnku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżki rozmarynu
- sól, pieprz
- olej
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka musztardy
Schab najlepiej przygotować dzień wcześniej. Nacieramy go solą, pieprzem i przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Trzymamy całą noc w lodówce.
Następnego dnia schab obsmażamy ze wszystkich stron na oleju.
W dużym garnku mieszamy mleko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki z marynowania i dwa nowe), rozmarynem i gałką muszkatołową. Dodajemy pół łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu.
Do mleka wkładamy mięso.
Gotujemy 1,5-2 godziny, często mieszając, bo schab lubi przywierać. Co jakiś czas zmieniamy stronę schabu.
Po ugotowaniu mięso wyjmujemy. Pozostałe mleko blendujemy i zagęszczamy mąką. Dodajemy musztardę i doprawiamy do smaku. Tak powstanie fajny sos do mięsa.
Życzę smacznego! ;)
Apetyczna ta wędlinka :)
OdpowiedzUsuńTyle o tym słyszeliśmy a nigdy jeszcze nie zrobiliśmy. Czas to zmienić, zwłaszcza, że u nas pieczone mięsa to prawie jedyna forma wędlin. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Polecam, bo mięso wychodzi bardzo smaczne i soczyste ;) Pozdrawiam również :)
Usuń