środa, 9 grudnia 2015

Sękaczek- kurche ciasto z jabłkami i orzechami


Najpierw zainteresowała mnie nazwa ciasta, a potem spodobała mi się ta orzechowa pierzynka na wierzchu.
Co prawda ciasto nie ma nic wspólnego z sękaczem, ale warto pokusić się o jego zrobienie.
 Kruche blaty są przełożone masą jabłkową, do tego warstwa orzechów. Połączenie smaków idealne ;)
Ciasto nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest bardzo fajny. Moim gościom smakowało bardzo! :D



Składniki:
  • Ciasto:
    • 400g mąki pszennej
    • 250g margaryny
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • 100g cukru
    • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Jabłka:
    • 2 kg jabłek
    • 2 galaretki cytrynowe
  • Polewa orzechowa:
    • 220g orzechów włoskich grubo posiekanych ( u mnie z braku włoskich orzeszki ziemne prażone, niesolone, rozdrobnione w malakserze)
    • 120g cukru
    • 3 łyżki miodu
    • 2 łyżki mleka
    • 80g masła
 Ciasto:
Margarynę siekamy z mąką, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części i chłodzimy w lodówce około pół godziny.

Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy, wkładamy do blachy o wymiarach 25x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 210 stopniach  przez 15-20 minut, do ładnego zarumienienia się. Wyjmujemy z blaszki i studzimy. 
Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem.

Jabłka:

 Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce jarzynowej. Smażymy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy sypkie galaretki, dokładnie mieszamy. Lekko studzimy.

Polewa orzechowa:

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i zagotowujemy.

Przełożenie ciasta:

W blasze umieszczamy pierwszy blat i smarujemy połową jabłek. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy jabłkowej. Na wierzch kładziemy trzeci blat i smarujemy go polewą orzechową.
Odstawiamy do schłodzenia.

Gotowe! Życzę smacznego! :)

Przepis znaleziony na stronie Śladami Słodkiej Babeczki. Delikatnie zmodyfikowałam kruche ciasto.


6 komentarzy:

  1. jakie ładne ciasto! zdjadłabym wszystkie te 3 kawałki i poprosiłabym kolejny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze kruche jakie jadłam mmmm....

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze kruche jakie jadłam, rozpływa się w ustach mniam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowalo :) wesołych Świąt!:))

      Usuń
    2. Cieszę się że smakowalo :) wesołych Świąt!:))

      Usuń

Printfriendly