poniedziałek, 21 grudnia 2015

Śledzie w sosie musztardowym


W sklepach można kupić gotowe śledzie w sosie musztardowy, które bardzo mi smakują.
Zastanawiałam się czy w domu można przyrządzić równie pyszne.
Okazało się, że można! ;)
W tym roku to już moja ostatnia śledziowa propozycja, mam nadzieję, że Wam się spodoba ;)


Składniki:
  • 600g śledzi typu Matijas* lub w zalewie octowej
  • 100g musztardy francuskiej
  • 50g musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka cukru
  • łyżka octu*
  • sól, pieprz do smaku
Jeśli używamy Matijasów należy je moczyć 8-10 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. Wtedy też do sosu dodajemy ocet*.
Jeśli używacie śledzi w zalewie octowej, nie dodajemy już octu do sosu!. 

Cebulę kroimy w kostkę, umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem.
Obie musztardy mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem, cukrem, octem* i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Śledzie kroimy w paski i mieszamy z sosem. Odstawiamy na noc do lodówki, żeby smaki się dobrze połączyły.

Życzę smacznego! :)

Przepis pochodzi ze strony www.gotowaniecieszy.blox.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly