Śledzie w sosie musztardowym
W sklepach można kupić gotowe śledzie w sosie musztardowy, które bardzo mi smakują.
Zastanawiałam się czy w domu można przyrządzić równie pyszne.
Okazało się, że można! ;)
W tym roku to już moja ostatnia śledziowa propozycja, mam nadzieję, że Wam się spodoba ;)
Składniki:- 600g śledzi typu Matijas* lub w zalewie octowej
- 100g musztardy francuskiej
- 50g musztardy sarepskiej
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- łyżka cukru
- łyżka octu*
- sól, pieprz do smaku
Jeśli używamy Matijasów należy je moczyć 8-10 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. Wtedy też do sosu dodajemy ocet*.
Jeśli używacie śledzi w zalewie octowej, nie dodajemy już octu do sosu!.
Cebulę kroimy w kostkę, umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem.
Obie musztardy mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem, cukrem, octem* i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Śledzie kroimy w paski i mieszamy z sosem. Odstawiamy na noc do lodówki, żeby smaki się dobrze połączyły.
Życzę smacznego! :)
Przepis pochodzi ze strony www.gotowaniecieszy.blox.pl
Komentarze
Prześlij komentarz