poniedziałek, 14 grudnia 2015

Szybkie pierniczki


Do świąt zostało już całkiem niedużo czasu. Jeśli macie ochotę na pierniczki, które zdążą jeszcze zmięknąć do tego czasu to polecam poniższy przepis. Od razu po upieczeniu są miękkie i lekko kruche. Potem troszkę twardnieją. W takim wypadku można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i czekać aż zmiękną. Oczywiście jabłko od czasu do czasu należy wymienić :)
Bardzo dużym plusem tego przepisu jest to, że ciasto zagniata się błyskawicznie i od razu można wykrawać ciasteczka. Polecam! ;)



Z przepisu powstało około 60 sztuk pierniczków.

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g miodu- jeśli ma stałą konsystencję, podgrzewamy w garnuszku, żeby stał się płynny
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli mocno się klei, można je troszkę schłodzić, ale nie jest to konieczne.

 Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4mm. Podczas wałkowania podsypujemy mąką.
Teraz możemy wykrawać nasze pierniczki. Pieczemy w 180 stopniach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przez 8-10 minut.

Gotowe! :)

Jeśli zdarzy się, że pierniczki stwardnieją, trzeba je włożyć do zamykanego pojemnika z kawałkami lub skórką jabłka. Można też ułożyć je na kromkach chleba- miękną błyskawicznie! :)

Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com

2 komentarze:

  1. pyszne, robiłam w tamtym roku na święta i dzisiaj znowu zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też niedługo będę zaczynać:)

      Usuń

Printfriendly