czwartek, 17 grudnia 2015

Wieniec drożdżowy z żurawiną

Mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe o wytrawnym i lekko słodkawym smaku.
Idealnie pasuje do zjedzenia na słodko z ulubionym dżemem lub wytrawnie z jakimś smakowitym mięsiwem.
W zasadzie ciasto robi się "prawie" samo, także zachęcam do przygotowania! ;)


 Składniki:
  • 175ml letniego mleka
  • 300g mąki
  • 10g świeżych drożdży lub 5g suchych
  • 30g roztopionego masła
  •  łyżka cukru
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 25g mielonych migdałów
  • 50g suszonej żurawiny

W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić.
Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka.
Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy mlekiem i posypujemy pokrojoną żurawiną i migdałami.  Zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulon. Następnie kroimy go na pół. Dwa końce zawijamy wokół siebie, tak by żurawina była na wierzchu. Formujemy wianuszek.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.


 Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 15-20 minut.

Życzę smacznego! ;)

Przepis na ciasto pochodzi z  www.mojewypieki.com


2 komentarze:

  1. pięknie wygląda, ja ostatnio też robiłam tylko wersję z marcepanem i za bardzo mi wyrósł, zamiast typowego wieńca wyszło smaczne ciasto
    (zapraszam na moją wersję pod http://bonappetitmonamie.blogspot.com/2015/12/swiateczne-ciasto-drozdzowe-z-zurawina.html)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta drożdżowe:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly