Wieniec drożdżowy z żurawiną
Mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe o wytrawnym i lekko słodkawym smaku.
Idealnie pasuje do zjedzenia na słodko z ulubionym dżemem lub wytrawnie z jakimś smakowitym mięsiwem.
W zasadzie ciasto robi się "prawie" samo, także zachęcam do przygotowania! ;)
Składniki:
- 175ml letniego mleka
- 300g mąki
- 10g świeżych drożdży lub 5g suchych
- 30g roztopionego masła
- łyżka cukru
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- 25g mielonych migdałów
- 50g suszonej żurawiny
W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier,
mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić.
Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka.
Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy mlekiem i posypujemy pokrojoną żurawiną i migdałami. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulon. Następnie kroimy go na pół. Dwa końce zawijamy wokół siebie, tak by żurawina była na wierzchu. Formujemy wianuszek.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 15-20 minut.
Życzę smacznego! ;)
Przepis na ciasto pochodzi z www.mojewypieki.com
pięknie wygląda, ja ostatnio też robiłam tylko wersję z marcepanem i za bardzo mi wyrósł, zamiast typowego wieńca wyszło smaczne ciasto
OdpowiedzUsuń(zapraszam na moją wersję pod http://bonappetitmonamie.blogspot.com/2015/12/swiateczne-ciasto-drozdzowe-z-zurawina.html)
Uwielbiam ciasta drożdżowe:)
OdpowiedzUsuń