środa, 2 grudnia 2015

Zupa krem z pieczonych buraków

 Lubicie eksperymentować?:)
Może w tym roku zamiast zwykłego barszczyku dacie się namówić na zupę krem na Wigilię? 
Jest gęsta, słodka od buraków i dosyć pikantnie doprawiona.
Całości dopełniają kostki sera feta.
Intensywny kolor, głęboki smak i prostota przygotowania.
Wspaniałości, mówię Wam (:



Czas przygotowania: 60 minut
 
Składniki:
  • ok. 1kg czerwonych buraków
  • 1,5 litra bulionu
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • kwasek cytrynowy
  • ser feta

Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i układamy na blasze. Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut lub dłużej, jeśli potrzeba- buraki powinny być miękkie.
Studzimy.

W garnku podgrzewamy bulion z zielem i liściem laurowym. Dodajemy obrane i pokrojone buraki i doprowadzamy do wrzenia. Wyjmujemy liść laurowy i ziele.
Miksujemy.
 Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, możecie dolać wody i ponownie zagotować.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy, niewielkie porcje, mieszamy, próbujemy itd, aż będzie dla nas odpowiednio kwaśny.

Podajemy z serem feta pokrojonym w kosteczkę.

Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. oj, lubię eksperymentować :) nie wyobrażam nawet ja może smakować zupa krem z buraków z serem feta, koniecznie musze zrobić

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly