Zupa krem z pieczonych buraków
Lubicie eksperymentować?:)
Może w tym roku zamiast zwykłego barszczyku dacie się namówić na zupę krem na Wigilię?
Jest gęsta, słodka od buraków i dosyć pikantnie doprawiona.
Całości dopełniają kostki sera feta.
Intensywny kolor, głęboki smak i prostota przygotowania.
Wspaniałości, mówię Wam (:
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- ok. 1kg czerwonych buraków
- 1,5 litra bulionu
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- kwasek cytrynowy
- ser feta
Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i układamy na blasze. Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut lub dłużej, jeśli potrzeba- buraki powinny być miękkie.
Studzimy.
W garnku podgrzewamy bulion z zielem i liściem laurowym. Dodajemy obrane i pokrojone buraki i doprowadzamy do wrzenia. Wyjmujemy liść laurowy i ziele.
Miksujemy.
Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, możecie dolać wody i ponownie zagotować.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy, niewielkie porcje, mieszamy, próbujemy itd, aż będzie dla nas odpowiednio kwaśny.
Podajemy z serem feta pokrojonym w kosteczkę.
Smacznego! :)
prosto, a jaki świetny efekt!
OdpowiedzUsuńoj, lubię eksperymentować :) nie wyobrażam nawet ja może smakować zupa krem z buraków z serem feta, koniecznie musze zrobić
OdpowiedzUsuń