czwartek, 28 stycznia 2016

Sałatka na ciepło z brokuła, marchewki i fasolki szparagowej


Kolorowa i pozytywnie nastrajająca, w sam raz na te ponure, szare dni, którymi raczy nas od jakiegoś czasu Pani Zima. Może jakby dni były trochę dłuższe, to jakoś człowiekowi inaczej by się funkcjonowało. A tak każdy chodzi ponury, smutny, ospały i zmęczony. 
Przygotowując sałatkę na pewno sprawicie sobie więcej niż odrobinę radości, do dzieła! ;)



Składniki:
  • 3 marchewki
  • mały brokuł
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • garść fasolki szparagowej ( u mnie mrożona)
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oleju 
  • sól, pieprz
Brokuła gotujemy al dente, w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ja na  mały garnek dodaję pół łyżeczki soli i płaską łyżeczkę cukru. Gotuję 5 minut. (Czas mierzony od włożenia brokuła do gotującej się wody).
Po ugotowaniu studzimy i dzielimy na różyczki.

Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oleju. Marchewkę obieramy i ścinamy na paseczki za pomocą obieraczki do warzyw. Dodajemy ją na patelnię i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Fasolkę szparagową gotujemy a następnie podsmażamy na suchej patelni wraz z sezamem. Nie potrzeba długo jej smażyć, wystarczy tyle, aby odparował nadmiar wody.

Warzywa mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy na ciepło.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly