piątek, 29 stycznia 2016

Ziemniaki Hasselback (ziemniaki po szwedzku)


Bardzo prosty ale też niesamowicie atrakcyjny pomysł na pieczone ziemniaki :)
Do ich przygotowania trzeba wybrać ziemniaki myte, ponieważ nie obiera się ich ze skórki.
 To nie znaczy, że nie można ich obrać, owszem można, ale efekt po upieczeniu już nie będzie ten sam.
Zachęcam do spróbowania! :)


Składniki:
  • ziemniaki
  • olej
  • sól, pieprz
  • rozmaryn suszony
Ziemniaki musimy porządnie wyszorować, najlepiej szczoteczką. Następnie nacinamy, najcieniej jak się da, starając się by nie poprzecinać ich do końca. Im więcej nacięć tym fajniej wyglądają ;)
Olej mieszamy z solą i pieprzem. Za pomocą pędzelka smarujemy ziemniaki. Warto porozchylać nacięcia, żeby tam też posmarować i doprawić naszego ziemniaka.
Układamy je na papierze do pieczenia i posypujemy rozmarynem.
Pieczemy w 200 stopniach 40-45 minut. Ostatnie kilka minut można podpiec je na opcji "grill" lub "termoobieg".
Pamiętajcie, że czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka, ja wybieram zawsze te mniejsze ;)

Gotowe! ;) 

2 komentarze:

Printfriendly