Chatka Puchatka (Chatka Baby Jagi)
Proste ciasto bez pieczenia, które rozpływa się w ustach.
Nie potrzeba wielu składników, by stworzyć coś wyjątkowego :) Chatka Puchatka to moje wspomnienie dzieciństwa. W ręcznie pisanym zeszycie mamy, poplamionym i nieco sfatygowanym wielokrotnym użytkowaniem, widniał przepis na to ciasto. Strasznie mi się podobała jego nazwa i zawsze męczyłam mamę, żeby je zrobiła ;) Po latach przypomniałam sobie o przepisie, postanowiłam się z nim zmierzyć.
Polecam Wam, bo ciasto jest niesamowicie pyszne, mniam! ;)
Składniki:
- 36 sztuk herbatników maślanych
- 500g sera białego chudego, zmielonego
- 200g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżka kakao
- czekolada mleczna
- czubata łyżka masła
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy na jasną, gładką masę. Dodajemy cukier, ucieramy.
Następnie do masy dodajemy po łyżce sera, ciągle miksując. Powstałą masę dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy cukier waniliowy, a do drugiej kakao.
Przygotowujemy folię aluminiową, na której układamy 3 rzędy herbatników po 6 ciastek. Smarujemy je masą z kakao, zostawiając 2-3 łyżki na środek. Ciemną masę przykrywamy drugą połową herbatników.
Następnie smarujemy je jasną masą, a na środku za pomocą woreczka, wyciskamy pasek z masy kakaowej. Woreczek może być zwykły- śniadaniowy, zapakujcie do niego masę, utnijcie róg woreczka i można wyciskać ;)
Teraz pora złożyć naszą chatkę.
Wsuwamy ręce pod folię i składamy boki chatki do góry, tak, aby jak najbardziej wierzch herbatników zbliżyć do siebie. Ciasto odstawiamy do schłodzenia.
Polewa:
Masło rozpuszczamy na parze razem z czekoladą. Polewamy chatkę i odstawiamy do zastygnięcia.
Gotowe! ;)
Przepis pochodzi ze strony www.arabeskawaniliowa.blog.pl
Wieki nie jadłam :) Muszę wypróbować ten przepis z córcią :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego ciasta, bardzo fajna nazwa :)
OdpowiedzUsuńW takim razie musisz nadrobić, co prawda jest dosyć słodkie, ale smak ma niepowtarzalny ;)
Usuń