Drożdżowe serduszka z dżemem

Nie zdążyliście upiec nic wymyślnego na dzisiejsze święto? Nic straconego, mam dla Was ratunek! ;)
Na śniadanie, kolację lub deser, urocze serduszka z ulubionym dżemem.
Ciasto drożdżowe z mojego ulubionego i moim zdaniem najlepszego przepisu, który zawsze się udaje.
Co prawda jest trochę zabawy z zawijaniem, ale nie przejmujcie się, liczą się chęci. Moje jak na pierwszy raz nie wyszły idealne, ale za to smak rekompensował wszystko.
Gwarantuje, że obdarowana osoba będzie zadowolona z takiego prezentu "od serca".

Polecam!;)



 Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 170ml mleka
  • 30g masła
  • 15g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • jajko
  • mleko do posmarowania bułek
  • ulubiony dżem

W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić.
Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka.
Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 części, każda po około 60g. Rozwałkowujemy, smarujemy konfiturą, zwijamy w rulonik, który następnie składamy na pół. Złożone na pół ciasto kroimy ostrym nożem, tak aby na końcu zostało około 2cm nierozcięte. Rozkładamy rozcięte połówki, układamy na blasze, wyłożonej papierem i formujemy w kształt serduszka.

Serduszka przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy mlekiem i pieczemy w 200 stopniach przez 12-15 minut.

 Gotowe! ;)


Walentynki 2016 - Czym TO się je?

Przepis podpatrzony na gotujzcukiereczkiem.blogspot.com

Komentarze

  1. Dla mnie idealne drożdżówki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są przepiękne! Kocham takie bułeczki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze!
    Nie trzeba nawet wymowki w postaci Walentynek!
    :)

    Jest mi bardzo miło, że bierzesz udział w akcji walentynkowej na Mikserze!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne te Twoje serduszka :) uwielbiam wszystko co drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty