piątek, 19 lutego 2016

Oliwki w cieście francuskim

 Dzisiaj to bardziej pomysł na przekąskę, niż przepis. Kupujemy wszystko gotowe, a cały szkopuł tkwi w tym, żeby te małe oliweczki fantazyjnie pozawijać w ciasto ;)
                                 Zapewniam, że to nic trudnego i zachęcam, bo fajnie wygląda ;)

 Składniki:
  • oliwki
  • ciasto francuskie
Ciasto dzielimy na cienkie paseczki. Na każdy "szaszłyk" będziemy potrzebować dwóch pasków ciasta (albo jednego długiego), które łączymy nad pierwszą oliwką. Następnie zawijamy ciasto na krzyż, tak żeby otulało oliwki. Ilość oliwek zależy od Was.
Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Na patyczki do szaszłyków proponuję nabijać dopiero po upieczeniu. Są one potrzebne tylko pod względem estetycznym. Upieczone oliwki dobrze trzymają się w cieście, nawet bez tych patyczków.
  

Życzę smacznego! :)

1 komentarz:

Printfriendly