czwartek, 11 lutego 2016

Pasta kanapkowa z czerwonej fasoli


Jakiś czas temu miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, gdzie tematem była kuchnia roślinna.
Mam nadzieję, że uda mi się opowiedzieć Wam o nich nieco więcej, ale ciągle czekam na zdjęcia. 
Warsztaty bardzo mi się przydały, ponieważ tematy wegańskie nie były mi zbyt bliskie, a dzięki olbrzymiej wiedzy prowadzących spotkanie, dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy ;)
Ta pasta to jedno z dań, które miałam okazję przygotowywać no i spróbować.
Bardzo mi posmakowała, a co ciekawsze nie tylko mi, męska część porzeczkowej załogi też była zachwycona smakiem ;) Chyba nawet bardziej niż ja :D


 Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 szklanki namoczonych we wrzątku ziaren słonecznika
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól, pieprz
  • przyprawa do grilla

Fasolę i słonecznik odsączamy. Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce i blendujemy na gładką masę. 
Na początek proponuję dodać pół łyżeczki przyprawy do grilla i potem ewentualnie doprawiać.

Pasta świetnie smakuje z ogórkiem konserwowym na wierzchu ;) 

SMACZNEGO!


5 komentarzy:

  1. Mam małe pytanko - Ile czasu trzymać ten słonecznik w tej wodzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zalałam wrzątkiem koło 12 (południe) żeby pastę zrobić na kolację :) W tym czasie słonecznik zmiękł i napęczniał.
      Można też zalać zimną wodą dzień wcześniej i pomoczyć go przez całą noc. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Dzięki za tak szybką odpowiedź :D
    Ja też spróbuje zrobić taką pastę na kolację. :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co :) Mam nadzieję, że Ci posmakuje :) Idę sama namoczę słonecznik, bo narobiłaś mi na nią ochoty ;D

      Usuń
  3. Pasta bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Znajomy, których częstowałam nie rozpoznali składników :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly