Sałatka nicejska, a może wariacja na temat sałatki nicejskiej? ;)
Oryginalna sałatka nicejska nie powinna zawierać żadnych innych gotowanych składników oprócz jajka na twardo. Przygotowywana jest z tuńczykiem lub anchois. Pierwotnie nie dodawano do niej nawet sosu vinaigrette!
Z czasem dużo się zmieniło. Każdy ma swój pomysł na sałatkę nicejską, a składniki dodawane do niej są przeróżne.
Moja sałatka to wspomnienie studiów ;) W Białymstoku, na ulicy Skłodowskiej, było sobie swego czasu bistro "A Nóż Widelec". Nieduże, bardzo klimatyczne z niesamowicie przyjemną atmosferą i cudowną obsługą. To właśnie tam jadłam tą wersję sałatki. Postanowiłam ją odtworzyć, bo była wspaniała.
I taka też mi się udała, zachęcam Was do przygotowania ;)
Powyższa sałatka podana była z grzankami i o ile się nie mylę, były tam jeszcze opiekane plasterki ziemniaków- sztuk trzy albo cztery ;)
Teraz nie ma już "A Nóż Widelca", na jego miejscu powstał "Zielony Gar Bistro", mam zamiar zajrzeć tam w najbliższym czasie, mam nadzieję, że niewiele się tam zmieniło ;)
Jak już przygotujecie sałatkę, nie zapomnijcie o dodaniu łososia! :P
Składniki (1-2 porcje) :
- Sałatka:
- garść szpinaku baby
- 8-10 sztuk fasolki szparagowej
- 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych
- kilka czarnych oliwek
- pół czerwonej cebuli
- jajko na twardo
- łosoś wędzony
- Sos:
- 3 łyżki oleju
- łyżka octu
- pół ząbka czosnku
- "duże pół" łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Fasolkę gotujemy i studzimy. Szpinak mieszamy z pokrojoną cebulą, pomidorkami, oliwkami i fasolką.
Składniki na sos mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wymieszane wcześniej składniki zalewamy sosem. Wszystko razem mieszamy, tak aby sos rozłożył się równomiernie.
Sałatkę wykładamy do miseczki lub głębokiego talerza. Na wierzchu układamy pokrojone jajko i kawałki łososia.
Gotowe! ;)
super :) orzeźwiająco, lekko i pysznie! lubię takie sałatki!
OdpowiedzUsuń