niedziela, 13 marca 2016

Ciasto Makowy Ślimaczek


Dzisiaj do niedzielnej kawki mam dla Was bardzo fajne i delikatne ciasto z masą makową.
Jest nieco pracochłonne, ale naprawdę warto. Pięknie prezentuje się na stole a smakuje nieziemsko ;)
Polecam! ;)


Składniki (blacha 25x30cm):
    Ciasto:
    • 600g mąki
    • 200g cukru pudru
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 proszek do pieczenia (15g)
    • 100g masła
    • 200ml lekko ciepłego mleka
    • 2 jajka
    • szczypta soli
  • Nadzienie makowe:
    • 1 szklanka maku
    • 3 łyżki cukru
    • 2 łyżki miodu
    • 2 jajka
    • olejek migdałowy
  • Krem budyniowy:
    • 2 szklanki mleka
    • 2 cukry waniliowe
    • ½ szklanki cukru
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 250g masła,
  • Polewa:
    • 125 g masła
    • 5 łyżek cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 1 łyżka żelatyny
    • 2 łyżki wody gorącej
    • 4-5 łyżek śmietany 18%

Ciasto:

Na stolnicy mieszamy mąkę z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie całość siekamy z masłem.  Dodajemy jajka, stopniowo wlewamy mleko i zagniatamy gładkie ciasto.
Dzielimy je na 6 części i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Po tym czasie 2 części rozwałkowujemy, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Można je upiec każdą oddzielnie lub jeśli macie dwie identyczne blachy, w jednym czasie. 

Pozostałe 4 części rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy masą makową i zwijamy w rolady. Układamy jedną obok drugiej, zostawiając niewielkie odstępy między nimi. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Masa makowa:

Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Po upływie tego czasu odsączamy go na sicie i mielimy 3 razy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem na jasny puch, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i mieszamy z masą makową. Dodajemy kilka kropel olejku migdałowego.  

Masa budyniowa:

1 szklankę mleka umieszczamy w rondelku razem z cukrem i cukrem waniliowym, doprowadzamy do wrzenia. Drugą szklankę mleka mieszamy z obiema mąkami, tak żeby nie było grudek i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i zdejmujemy z gazu. Tak przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy na puch. Następnie nadal ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż powstanie gładka masa.

Polewa:

Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. 

Margarynę, cukier i kakao umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż do połączenia składników. Następnie dodajemy żelatynę, ale już nie gotujemy masy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Warto ją zamieszać od czasu do czasu. Gdy masa wystygnie dodajemy po łyżce śmietany i mieszamy. 

Przełożenie ciasta:

Zwykły blat
 Połowa kremu budyniowego
Blat z makowymi roladami
Druga połowa budyniowego kremu
 Zwykły blat 
Polewa 

Gotowe! :)

Przepis pochodzi ze strony www.goujzcukiereczkiem.blogspot.com.


2 komentarze:

  1. pięknie wygląda, piekłam podobne,ale z galaretką na wierzchu, było pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekne:-) ale tez bardzo pracowite

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly