Ciasto Makowy Ślimaczek
Dzisiaj do niedzielnej kawki mam dla Was bardzo fajne i delikatne ciasto z masą makową.
Jest nieco pracochłonne, ale naprawdę warto. Pięknie prezentuje się na stole a smakuje nieziemsko ;)
Polecam! ;)
Składniki (blacha 25x30cm):
- Ciasto:
- 600g mąki
- 200g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
- 1 proszek do pieczenia (15g)
- 100g masła
- 200ml lekko ciepłego mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- Nadzienie makowe:
- 1 szklanka maku
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- olejek migdałowy
- Krem budyniowy:
- 2 szklanki mleka
- 2 cukry waniliowe
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250g masła,
- Polewa:
- 125 g masła
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki wody gorącej
- 4-5 łyżek śmietany 18%
Ciasto:
Na stolnicy mieszamy mąkę z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie całość siekamy z masłem. Dodajemy jajka, stopniowo wlewamy mleko i zagniatamy gładkie ciasto.
Dzielimy je na 6 części i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Po tym czasie 2 części rozwałkowujemy, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Można je upiec każdą oddzielnie lub jeśli macie dwie identyczne blachy, w jednym czasie.
Pozostałe 4 części rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy masą makową i zwijamy w rolady. Układamy jedną obok drugiej, zostawiając niewielkie odstępy między nimi. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Masa makowa:
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Po upływie tego czasu odsączamy go na sicie i mielimy 3 razy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem na jasny puch, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i mieszamy z masą makową. Dodajemy kilka kropel olejku migdałowego.
Masa budyniowa:
1 szklankę mleka umieszczamy w rondelku razem z cukrem i cukrem waniliowym, doprowadzamy do wrzenia. Drugą szklankę mleka mieszamy z obiema mąkami, tak żeby nie było grudek i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i zdejmujemy z gazu. Tak przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puch. Następnie nadal ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż powstanie gładka masa.
Polewa:
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody.
Margarynę, cukier i kakao umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż do połączenia składników. Następnie dodajemy żelatynę, ale już nie gotujemy masy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Warto ją zamieszać od czasu do czasu. Gdy masa wystygnie dodajemy po łyżce śmietany i mieszamy.
Przełożenie ciasta:
Zwykły blat
Połowa kremu budyniowego
Blat z makowymi roladami
Druga połowa budyniowego kremu
Zwykły blat
Polewa
Gotowe! :)
Przepis pochodzi ze strony www.goujzcukiereczkiem.blogspot.com.
pięknie wygląda, piekłam podobne,ale z galaretką na wierzchu, było pyszne
OdpowiedzUsuńPiekne:-) ale tez bardzo pracowite
OdpowiedzUsuń