niedziela, 20 marca 2016

Dietetyczne jajka faszerowane kurczakiem


Wielkanoc kojarzy mi się z pięknymi wiosennymi kolorami ;) Ma być różnorodnie i pięknie ;)
Proponuję mniejsze porcje, a różne warianty dań, np.talerz jajek z różnymi kolorowymi farszami?:)
Przepisy znajdziecie tutaj.
Na wielkanocnym stole warto postawić też takie potrawy w wersji light, są równie pyszne, lekkie i mają dużo mniej kalorii niż przygotowywane tradycyjnie. 
Takie małe zmiany, a naprawdę warto ;)


Składniki:
  • 5 jajek
  • jeden plaster piersi z kurczaka lub jedna polędwiczka z kury (polędwiczka to ta część pod piersią kury)
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, kolendra
  • szczypiorek i sałata do dekoracji
 Jajka gotujemy na twardo i studzimy.
Pierś z kurczaka nacieramy solą, pieprzem i kolendrą. Zawijamy w papier do pieczenia i grillujemy z obu stron. Jeśli nie macie patelni grillowej możecie przygotować je na zwykłej patelni, również zawinięte w papier do pieczenia.
Jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka i mieszamy je z posiekaną piersią z kurczaka i jogurtem. Doprawiamy do smaku i faszerujemy jajka. Posypujemy szczypiorkiem, układamy na sałacie.

Gotowe! :)

 Przepis pochodzi z książki Konrada Gacy "Fit 2".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly