Domowy zakwas na żurek
Domowy zakwas jest bardzo prostu w przygotowaniu, potrzeba jedynie trochę cierpliwości, ponieważ jego powstawanie trwa około 4-6 dni. Gotowy zakwas powinien ładnie pachnieć i mieć kwaskowaty posmak.
Jak dla mnie przypomina wodę z kiszonych ogórków ;)
Zachęcam! :)
Składniki:
- 5 łyżek mąki żytniej typ 2000
- 500-700ml wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
Do słoika wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i mieszamy. Dodajemy przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Wierzch przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy na blat na kilka dni. Codziennie należy go zamieszać.
Gdy zakwas pachnie i smakuje kwaskowato to znaczy, że jest gotowy.
Przelewamy przez sitko, a następnie do butelki, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Gotowe! :)
Na poniższym zdjęciu widać jak po kilku dniach zakwas się rozwarstwia, to nic złego, wystarczy zamieszać ;)
Przepis pochodzi ze strony www.olgasmile.com
Komentarze
Prześlij komentarz