wtorek, 15 marca 2016

Jajka marmurkowe


Zbliżają się święta, w których jajka to podstawa :) Jest to dosyć wdzięczny temat, ponieważ można łączyć je z mnóstwem składników, pięknie udekorować, dzięki czemu będą świetną dekoracją stołu.
Dziś mam dla Was pomysł na jajka, które będą prezentowały się wspaniale, gwarantuję, że przyciągną uwagę gości. Mimo całonocnej kąpieli w marynacie nie zmieniają smaku, więc można je dodatkowo czymś nafaszerować ;)

 Składniki:
  • 4-5 jajek rozmiar M
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżeczka ziaren ciemnego pieprzu
  • 2 łyżki granulowanej, czarnej herbaty
  • łyżeczka brązowego cukru

Jajka wkładamy do zimnej wody, gotujemy 2 minuty od czasu, aż woda zacznie wrzeć. Zestawiamy z gazu i zostawiamy na 8 minut. Następnie zalewamy zimną wodą i studzimy. Po schłodzeniu, uderzamy łyżką lub widelcem i tłuczemy skorupki. Nie obieramy.

Składniki na marynatę gotujemy w garnuszku przez 15 minut.
Gorącą marynatą zalewamy potłuczone jajka. Powinny być całe pokryte płynem.
Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy płyn będzie zimny wstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyjmujemy jajka z marynaty i dokładnie obieramy.
Gotowe! :)
 

Przepis zaczerpnęłam ze strony www.magda-silverteaspoon.blogspot.com.

3 komentarze:

  1. Pamiętam, że w dzieciestwie też robiliśmy takie jajka, ale na kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. PODOBNY EFEKT MOŻNA OSIĄGNĄĆ JAK SIĘ POTŁUCZONE JAJKA NA TWARDO WŁOŻY DO GOTOWANEJ WODY Z KMINKIEM I SMAK DOSKONAŁY

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly