Miseczki chlebowe
Niebanalny pomysł na podanie żurku? Żurek w miseczkach chlebowych! :)
Po wielu próbach udało mi się dopracować ciasto tak, by wyszły idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Oczywiście w miseczkach można podawać nie tylko żurek. Świetnie pasują do nich gęste zupy czy gulasze, zarówno mięsne jak i warzywne.
Polecam! :)
Składniki (na 4 chlebki):
- 630g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 175ml wody
- 20g świeżych drożdży
- jajko
- 2 łyżki oleju
- płaska łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- mleko do posmarowania
- płatki owsiane do obsypania
W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier,
mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić.
Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka.
Pamiętajcie, że wyrabianie trochę trwa, jeśli ciasto nie będzie gładkie, Wasze miseczki też wyjdą chropowate.
Kulę ciasta umieszczamy w czystej misce wysmarowanej olejem i wstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części, zostawiając też odrobinę ciasta na te małe kuleczki na pokrywce chlebka. Z każdej części ciasta formujemy kulki, następnie każdą trochę rozpłaszczamy i brzegi podwijamy pod spód. Ta część, którą podwinęliśmy powinna być dołem naszego chlebka. Dzięki podwijaniu ciasta spód będzie grubszy, a wierzch chlebka ładnie napięty i gładki. Z niedużej ilości ciasta formujemy małe kuleczki na wierzch chlebka i przyklejamy je za pomocą mleka.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce.
Cały chlebek smarujemy mlekiem i obsypujemy płatkami owsianymi.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Warto zajrzeć do nich trochę wcześniej czy wierzch za bardzo nam się nie przypala.
W razie problemów, na poniższym filmie starałam się pokazać jak krok po kroku zawinąć i przygotować taki chlebek :)
W razie problemów, na poniższym filmie starałam się pokazać jak krok po kroku zawinąć i przygotować taki chlebek :)
Upieczone miseczki studzimy a następnie wydrążamy.
Gotowe, można nalewać zupę lub gulasz! ;)
Do przygotowanie miseczek zainspirował mnie przepis od Basi w kuchni.
Komentarze
Prześlij komentarz