środa, 23 marca 2016

Miseczki chlebowe

 Niebanalny pomysł na podanie żurku? Żurek w miseczkach chlebowych! :)
Po wielu próbach udało mi się dopracować ciasto tak, by wyszły idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Oczywiście w miseczkach można podawać nie tylko żurek. Świetnie pasują do nich gęste zupy czy gulasze, zarówno mięsne jak i warzywne.
Polecam! :)


Składniki (na 4 chlebki):
  • 630g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 175ml wody
  • 20g świeżych drożdży
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • płaska łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli 
  • mleko do posmarowania
  • płatki owsiane do obsypania


W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić.
Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka.
Pamiętajcie, że wyrabianie trochę trwa, jeśli ciasto nie będzie gładkie, Wasze miseczki też wyjdą chropowate.

Kulę ciasta umieszczamy w czystej misce wysmarowanej olejem i wstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części, zostawiając też odrobinę ciasta na te małe kuleczki na pokrywce chlebka. Z każdej części ciasta formujemy kulki, następnie każdą trochę rozpłaszczamy i brzegi podwijamy pod spód. Ta część, którą podwinęliśmy powinna być dołem naszego chlebka. Dzięki podwijaniu ciasta spód będzie grubszy, a wierzch chlebka ładnie napięty i gładki. Z niedużej ilości ciasta formujemy małe kuleczki na wierzch chlebka i przyklejamy je za pomocą mleka.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce.

Cały chlebek smarujemy mlekiem i obsypujemy płatkami owsianymi.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. 
Warto zajrzeć do nich trochę wcześniej czy wierzch za bardzo nam się nie przypala.

W razie problemów, na poniższym filmie starałam się pokazać jak krok po kroku zawinąć i przygotować taki chlebek :)


Upieczone miseczki studzimy a następnie wydrążamy.
 
Gotowe, można nalewać zupę lub gulasz! ;)


Do przygotowanie miseczek zainspirował mnie przepis od Basi w kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly