czwartek, 10 marca 2016

Pełnoziarniste calzone z warzywami i kurczakiem

 Zawsze się zastanawiam czy przepis z ciastem drożdżowym może być pomysłem na szybki obiad.
Dla mnie to żaden problem, wrzucam kilka składników, zagniatam odstawiam do wyrośnięcia, a w tym czasie idę robić coś innego :) Wierzę jednak, że nie każdy ma zamiłowanie do drożdżowego, jednak zachęcam Was, pyszności! :)
Lubię produkty pełnoziarniste za ich wyrazisty smak. Długo szukałam przepisu na dobre, pełnoziarniste ciasto drożdżowe, w końcu się udało :) Do tej pory wychodziły mi jakieś twarde gnioty, na których można było stracić zęby ;/ Ale to ciasto robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi mięciutkie ;)
Z racji zawrotnych cen warzyw, użyłam mieszanki mrożonych warzyw, ale Wy równie dobrze możecie wykorzystać świeże warzywa.
Kupując mrożone mieszanki warzywne, wybierajcie te, które nie zawierają oleju palmowego.

 Składniki (na 4 pierogi):
  • Ciasto drożdżowe:
    • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 10g drożdży
    • łyżeczka cukru
    • 3/4 łyżeczki soli
    • żółtko lub małe jajko
    • 25g masła
    • 150 ml mleka
    • zioła prowansalskie
  • Farsz:
    • opakowanie mrożonych warzyw: cebula,  marchewka, brokuł, fasolka, kukurydza, pieczarki- można użyć świeżych
    • połówka piersi z kurczaka
    • sól, pieprz
    • czosnek granulowany 

 Zaczyn:
Mleko podgrzewamy, powinno być ciepłe ale nie gorące. Drożdże i cukier rozcieramy w 50-60 ml mleka. Mieszamy, aż wszystko się rozpuści i odstawiamy na 10-15 minut.
W tym czasie nasze mleko zacznie się "pienić", więc warto, do robienia zaczynu, użyć takiego naczynia, żeby zaczyn nie wykipiał.

 Ciasto:

W misce umieszczamy mąkę, sól, jajko, rozpuszczone masło i pozostałe mleko, dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić dolewamy mleka. Pamiętajcie, ciasto powinno odchodzić od rąk, ale też nie może być za twarde.
Miskę smarujemy oliwą i wkładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia  w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Farsz:

Rozmrażamy warzywa i doprawiamy do smaku. Jeśli używacie świeżych warzyw, cebulkę należy podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, następnie dodać resztę pokrojonych warzyw, chwilę podsmażyć. Następnie podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić do smaku.

Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Smażymy, a następnie mieszamy z warzywami.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy tak, żeby powstały 4 koła o średnicy dużego talerza. Na jedną połowę koła nakładamy 1/4 farszu, przykrywamy drugą połową i sklejamy brzegi.
Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut. Ciasto powinno być zarumienione, ale nie zbyt mocno przypieczone, bo będzie twarde.

Życzę smacznego! ;)


1 komentarz:

Printfriendly