środa, 2 marca 2016

Sałatka śledziowa z pieczonym burakiem

Czerwony burak zostanie chyba moim  warzywem miesiąca, albo i nawet roku ;)
Tym razem mamy go w sałatce, bardzo prostej i niesamowicie smacznej.
Jestem zakochana nie tylko w smaku, ale też w kolorze, no sami zobaczcie! :D
Polecam, pyszności! :)

 Składniki:
  • 3 filety śledziowe a'la matias
  • 3 ogórki konserwowe
  • mała czerwona cebula
  • 1 duży lub 2 małe czerwone buraki
  • pół małego jabłka
  • 3 łyżki  jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka octu z białego wina
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Filety śledziowe moczymy w wodzie 2-3 godziny. 
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i  pieczemy w 200 stopniach 40-60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraka. Mają być po prostu miękkie. Studzimy i obieramy ze skórki.

Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę. Jogurt, musztardę, ocet i sok z cytryny mieszamy razem i zalewamy pokrojone składniki. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą do smaku. 
Z tą solą trzeba uważać, śledzie są dosyć słone ;)

Odstawiamy na kilka godzin do schłodzenia.
Gotowe! :)  


2 komentarze:

Printfriendly