sobota, 2 kwietnia 2016

Pizza z jarmużem, pomidorami i serem camembert

Witajcie weekendowo! :)
 Czasami jakieś smaki chodzą mi po głowie i nigdy nie wiem, czy już gdzieś to widziałam, czy jakoś tak po prostu mam ochotę na takie połączenie smaków. Miały być chipsy z jarmużu, ale wyszło coś nieco innego.
Jedna z najlepszych pizz, jakie jadłam. Nadal nie mogę się zdecydować, czy ta czy ta z łososiem smakowała mi najbardziej;) I chyba się nie zdecyduję, obie są pyszne! :)

Składniki:
  • Ciasto( na jedną dużą lub dwie mniejsze):
    • 400g mąki
    • 2/3 szklanki mleka wymieszanego z wodą w równych proporcjach
    • 20g drożdży świeżych
    • 2 łyżeczki soli
    • łyżeczka cukru
    • płaska łyżeczka bazylii
    • płaska łyżeczka oregano
    • 4 łyżki oleju
  • Sos:
    • 250 ml przecieru pomidorowego
    • 3-4 łyżki ketchupu
    • sól, pieprz
    • po łyżeczce oregano i bazylii
    • pół łyżeczki tymianku
  • Dodatki:
    • jarmuż
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól, pieprz, odrobina papryki ostrej
    • pomidor
    • ser żółty
    • ser camembert
    • cebula

Do kubeczka wrzucamy drożdże i cukier, zalewamy kilkoma łyżkami lekko podgrzanej wody z mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn zacznie się pienić. Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn drożdżowy- mieszamy. Następnie dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody.
Ciasto zagniatamy około 10 minut aby stało się gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Jarmuż myjemy i rwiemy na mniejsze części, pozbywając się grubych łodyg. Jeśli macie już umyty, oczywiście pomijamy ten krok. Dodajemy do niego oliwę z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Odstawiamy na jakieś 15-20 minut.

Sos: 
Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia.

 Piekarnik rozgrzewamy do 275 stopni (lub do maksymalnie możliwej temperatury). Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozciągamy tak aby miało 0,5cm grubości. Smarujemy sosem, posypujemy startym serem, układamy pozostałe składniki, najpierw cebulę, potem jarmuż, a na wierzch pomidory i camembert.
Pieczemy 10-15 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni.

Gotowe! ;)  
 

3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna pizza :-) fajny pomysł na dodanie jarmużu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie! Uwielbiam pizzę, z jarmużem nigdy jeszcze nie próbowałam, a super pomysł na zdrową wersję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można jeszcze pomyśleć na pełnoziarnistym spodem, to już w ogóle fit pyszności ;)

      Usuń

Printfriendly