wtorek, 17 maja 2016

Crumble truskawkowe w wersji fit

 Jeszcze co prawda nie ma pełnego sezonu na truskawki, ale powoli zaczynają się już pojawiać na półkach sklepowych czy straganach.
Ja jestem niecierpliwa, więc desery truskawkowe zaczynam już od dziś ;) Poza tym nie wiem czy wiecie, ale na naszym facebookowym wydarzeniu "W 2016 nauczę się gotować" panuje tydzień truskawkowy! Znajdziecie tam mnóstwo ciekawych przepisów ;)
Ja z tej okazji zapraszam na pyszne truskawki zapiekane pod niesamowicie chrupiącą kruszonką ;) Podczas pieczenia pachnie w całym domu, czujecie? :)
Polecam! :)


Składniki (na 4 kokilki):
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 50g masła
  • łyżka brązowego cukru
  • 200-300g truskawek

Płatki owsiane rozdrabniamy w malakserze.
Ze składników na kruszonkę, zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika.
Truskawki kroimy na mniejsze części i umieszczamy w kokilkach. Układamy je dosyć wysoko, bo po upieczeniu owoce zmniejszą swoją objętość. Jeśli truskawki są mało słodkie można je czymś lekko dosłodzić (miód, stewia, ksylitol).
Wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż kruszonka będzie zarumieniona.

Życzę smacznego!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly