Młode, pieczone ziemniaki z cebulką i boczkiem
Idealne jako samodzielne danie, doskonale pasują też jako dodatek do obiadu lub grilla.
Ja swoje podałam z sosem tzatziki, żeby było jeszcze bardziej wiosennie ;)
Zachęcam! :)
Składniki:
- Ziemniaki:
- młode ziemniaki
- cebula
- wędzony, surowy boczek
- żółty ser do posypania
- Sos Tzatziki:
- 90g gęstego jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- mały, gruntowy ogórek
- sól, pieprz
- koperek
Ziemniaki myjemy dokładnie, ja ich nie obierałam, młode ziemniaki mają delikatną skórkę, która zeszła podczas mycia. Wkładamy je do garnka i gotujemy w osolonej wodzie na pół-twardo.
Studzimy.
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, chwilę smażymy, ok. 5minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki wydrążamy, układamy na blasze wyłożonej papierem. Do środka każdego ziemniaka nakładamy farsz. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut na termoobiegu.
Około 5-10 minut przed końcem pieczenia, ziemniaki można posypać żółtym serem.
Sos tzatziki:
Ogórka obieramy i ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek siekamy. Wszystko dodajemy do jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe!:)
pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń