wtorek, 24 maja 2016

Młode, pieczone ziemniaki z cebulką i boczkiem

 Idealne jako samodzielne danie, doskonale pasują też jako dodatek do obiadu lub grilla.
Ja swoje podałam z sosem tzatziki, żeby było jeszcze bardziej wiosennie ;)
Zachęcam! :)

 Składniki:
  • Ziemniaki:
    • młode ziemniaki
    • cebula
    • wędzony, surowy boczek
    • żółty ser do posypania
  • Sos Tzatziki:
    • 90g gęstego jogurtu naturalnego
    • ząbek czosnku
    • mały, gruntowy ogórek
    • sól, pieprz
    • koperek
Ziemniaki myjemy dokładnie, ja ich nie obierałam, młode ziemniaki mają delikatną skórkę, która zeszła podczas mycia. Wkładamy je do garnka i gotujemy w osolonej wodzie na pół-twardo.
Studzimy.
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, chwilę smażymy, ok. 5minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki wydrążamy, układamy na blasze wyłożonej papierem. Do środka każdego ziemniaka nakładamy farsz. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut na termoobiegu. 
Około 5-10 minut przed końcem pieczenia, ziemniaki można posypać żółtym serem.

Sos tzatziki:
Ogórka obieramy i ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek siekamy. Wszystko dodajemy do jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotowe!:) 


1 komentarz:

Printfriendly