czwartek, 2 czerwca 2016

Bakłażan zapiekany z pomidorem i serem

Bakłażan jest dla mnie jednym z najpiękniejszych warzyw, ten kolor, delikatna, błyszcząca skórka... coś wyjątkowego po prostu.
 Wielu ludzi twierdzi, że nie potrafi go przyrządzić, a przecież to nic trudnego ;) Jakiś czas temu jadłam u koleżanki świetną przekąskę w postaci bakłażanowych kotlecików z pomidorem i serem. Bardzo mi posmakowały, więc postanowiłam je odtworzyć, a przy okazji pokazać Wam, że potrawy z bakłażana wcale nie są skomplikowane ;)

Składniki:
  • bakłażan
  • pomidor malinowy
  • ser żółty
  • sól, pieprz
  • jajko
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia
Bakłażan myjemy i kroimy w 1cm talarki. Solimy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie płuczemy pod bieżącą wodą, a nadmiar wody odciskamy w ręcznik papierowy.
Jajko roztrzepujemy, dodajemy pieprz i szczyptę soli.  Plastry bakłażana panierujemy, najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na rumiano. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pomidora kroimy w plasterki. Bakłażanowe kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem. Na każdego kotleta kładziemy plaster pomidora, a na samą górę plasterek sera żółtego.
Zapiekamy w 180 stopniach 15-20 minut.
Podajemy ze świeżą bazylią.
Smacznego! ;)

=


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly