środa, 15 czerwca 2016

Śledzie z suszonymi pomidorami

 Zrobiło się trochę chłodniej,  pomyślałam, że można by zjeść coś bardziej kalorycznego ;)
Zatęskniłam za śledziami, wiem, że to kompletnie nie czas na nie, bardziej pasowałyby tak gdzieś pod  Boże Narodzenie, ale czy nie można sobie zrobić święta na co dzień?:)
Mam dla Was bardzo aromatyczne śledzie, o zdecydowanym smaku, które można przygotować w kilka chwil.
  Polecam! :)



Składniki:
  • 1/2 kg płatów śledziowych typu matias
  • 10-15 suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki oleju z zalewy pomidorów
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub suszonego oregano
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przed przygotowaniem śledzie należy moczyć w wodzie, przez około 2-3 godziny, żeby nie były zbyt słone. W tym czasie wodę zmieniamy 1-2 razy. Następnie filety osuszamy i kroimy w mniejsza paseczki.

Większe kawałki pomidorów kroimy na połówki, cebulę kroimy w piórka.
W słoiku lub innym pojemniku układamy warstwowo śledzie, cebulę i pomidory. 
Oba oleje mieszamy razem, dodajemy zioła i pieprz. Zalewamy śledzie, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Takie śledzie można przechowywać w lodówce około 3-4 dni.

Gotowe! ;)

 
Przepis pochodzi ze strony www.tysiagotuje.pl.

1 komentarz:

  1. Idealne śledzie :) Ale zdecydowanie przepis na jesienne lub zimowe klimaty jeśli o nas chodzi. :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly