Śledzie z suszonymi pomidorami
Zrobiło się trochę chłodniej, pomyślałam, że można by zjeść coś bardziej kalorycznego ;)
Zatęskniłam za śledziami, wiem, że to kompletnie nie czas na nie, bardziej pasowałyby tak gdzieś pod Boże Narodzenie, ale czy nie można sobie zrobić święta na co dzień?:)
Mam dla Was bardzo aromatyczne śledzie, o zdecydowanym smaku, które można przygotować w kilka chwil.
Polecam! :)
Składniki:
- 1/2 kg płatów śledziowych typu matias
- 10-15 suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki oleju z zalewy pomidorów
- 1/2 szklanki oleju
- 2 cebule
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub suszonego oregano
- świeżo mielony czarny pieprz
Przed przygotowaniem śledzie należy moczyć w wodzie, przez około 2-3 godziny, żeby nie były zbyt słone. W tym czasie wodę zmieniamy 1-2 razy. Następnie filety osuszamy i kroimy w mniejsza paseczki.
Większe kawałki pomidorów kroimy na połówki, cebulę kroimy w piórka.
W słoiku lub innym pojemniku układamy warstwowo śledzie, cebulę i pomidory.
Oba oleje mieszamy razem, dodajemy zioła i pieprz. Zalewamy śledzie, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Takie śledzie można przechowywać w lodówce około 3-4 dni.
Gotowe! ;)
Przepis pochodzi ze strony www.tysiagotuje.pl.
Idealne śledzie :) Ale zdecydowanie przepis na jesienne lub zimowe klimaty jeśli o nas chodzi. :)
OdpowiedzUsuń