Idealne bułki do hot-dogów

 Hot-dogów nie było u mnie ho ho ho i jeszcze dłużej! Jeśli o nie chodzi, jestem bardzo wymagająca. Bułka ma być puszysta, mięciutka i domowa, parówka dobrej jakości i oczywiście dużo świeżych warzyw. Do środka możecie włożyć to, co Wam najbardziej smakuje. Do mojego hot-doga trafiła sałata, ogórek, pomidor, papryka i młoda cebulka. Wszystko zostało polane ketchupem. Zachęcam do przygotowania własnych bułek, wiecie jaka to radość i satysfakcja, że to jednak Wasza, własnoręcznie wykonana buła, a nie jakiś zgnieciuch ze sklepu... :) Także ten... podwijamy rękawy i hop hop, robimy ciasto drożdżowe! :)

 Składniki:
  • 30g drożdży
  • 680g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 235ml mleka
  • 120ml wody
  • 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • jajko
  • mleko do posmarowania
  • sezam do posypania
Mleko mieszamy z wodą. Część mleka i wody podgrzewamy, ale nie mogą być zbyt gorące. Dodajemy cukier i drożdże, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aż mieszanina zacznie się pienić.

Do miski wrzucamy mąkę, jajko, sól i olej lub masło. Następnie dodajemy nasz zaczyn i resztę wody z mlekiem. Zagniatamy. Ciasto jest dosyć luźne, będzie wymagało podsypania mąką. Starajcie się nie podsypywać za dużo, tak tylko aby przestało się kleić. Niestety im więcej dodacie mąki, tym twardsze wyjdą Wasze buły.
Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8-10 części i formujemy podłużne bułki. Jak to zrobić? Najfajniejszy kształt wychodził mi gdy rozpłaszczałam kawałek ciasta na prostokąt, którego dłuższy bok ma mieć tyle długości, ile chcielibyście żeby miała Wasza bułka. Krótszy bok miał około 5-6cm. Taki kawałek ciasta zwijałam w rulon. Gotowe bułki odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Bułki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Następnie sezam smarujemy delikatnie jeszcze raz mlekiem, dzięki temu lepiej przyklei się do bułek i nie będzie odpadał po upieczeniu,
Pieczemy w 200 stopniach przez 10-12 minut.

Do środka wkładamy ulubione warzywa, parówkę i polewamy wszystko ketchupem, musztardą lub innym ulubionym sosem. Tu wszystko zależy od Waszych preferencji i pomysłowości.
 
Życzę smacznego! :)

Przepis pochodzi ze Słodkiej Strony.

Komentarze

Popularne posty