Sałatka z ogórków i papryki do słoików na zimę
Nie myślcie że Porzeczka próżnuje! Też przygotowuję przetwory ;) Niestety pogoda niezbyt sprzyja gotowaniu i pasteryzowaniu słoików, ale co tam, dałam radę mimo upałów.
Dzisiaj zapraszam na sałatkę ogórkowo-paprykową w słodko-kwaśnym wydaniu. To jedne z moich ulubionych ogóreczków. Przepis mam od mojej mamy ;) Zachęcam do wykonania.
Składniki:
- 4kg małych ogórków
- 4 duże papryki
- 0,5kg cebuli
- 9 szklanek wody
- szklanka soli
- 4 szklanki wody
- 2,5 szklanki octu
- 2,5 szklanki cukru
- gorczyca
- liście laurowe, ziele angielskie
Ogórki kroimy na 2-3cm kawałki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę. Wodę mieszamy z solą. W dużej misce mieszamy warzywa i zalewamy wodą z solą. Odstawiamy na 3-4 godziny. Odlewamy nadmiar wody, a sałatkę nakładamy do słoików. Do każdego słoika wsypujemy trochę gorczycy, kilka kulek ziela angielskiego i po jednym liściu laurowym.
Z wody, octu i cukru gotujemy zalewę. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy.
Słoiki pasteryzujemy 10-15 minut.
Sałatkę można jeść już po 2-3 dniach ;)
Życzę smacznego! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz