Sałatka z ogórków i papryki do słoików na zimę

 Nie myślcie że Porzeczka próżnuje! Też przygotowuję przetwory ;) Niestety pogoda niezbyt sprzyja gotowaniu i pasteryzowaniu słoików, ale co tam, dałam radę mimo upałów.
Dzisiaj zapraszam na sałatkę ogórkowo-paprykową w słodko-kwaśnym wydaniu. To jedne z moich ulubionych ogóreczków. Przepis mam od mojej mamy ;) Zachęcam do wykonania.

Składniki:
  • 4kg małych ogórków
  • 4 duże papryki
  • 0,5kg cebuli
  • 9 szklanek wody
  • szklanka soli
  • 4 szklanki wody
  • 2,5 szklanki octu
  • 2,5 szklanki cukru
  • gorczyca
  • liście laurowe, ziele angielskie
 
Ogórki kroimy na 2-3cm kawałki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę. Wodę mieszamy z solą. W dużej misce mieszamy warzywa i zalewamy wodą z solą. Odstawiamy na 3-4 godziny. Odlewamy nadmiar wody, a sałatkę nakładamy do słoików. Do każdego słoika wsypujemy trochę gorczycy, kilka kulek ziela angielskiego i po jednym liściu laurowym. 
Z wody, octu i cukru gotujemy zalewę. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy.
Słoiki pasteryzujemy 10-15 minut.

Sałatkę można jeść już po 2-3 dniach ;)
Życzę smacznego! ;)

Komentarze

Popularne posty