Domowy ketchup z pomidorów
Smak domowego ketchupu nie równa się z żadnym innym. Nie jest co prawda taki gęsty jak ten ze sklepu, ale smakuje wspaniale. Mocno pomidorowy z pikantną nutką chilli. Do ketchupu można dodać chilli w proszku, jeśli lubicie ostrzejsze smaki. Można też dodać bazylię lub oregano, otrzymamy wtedy ketchup na włoską nutę.
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 4 łyżeczki musztardy
- 6 łyżeczek octu jabłkowego, ewentualnie winnego
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki oliwy
- sól i pieprz
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku i wstawiamy na gaz. W międzyczasie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę (bez pestek).
Dodajemy musztardę, ocet, cukier i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy wszystko ok 15 minut. Następnie blendujemy wszystko na gładką masę.
Dusimy całość około 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Ketchup jest gotowy jak będzie odpowiednio gęsty.
Ketchup można spożywać od razu lub przechowywać go przez kilka dni w lodówce. Jeśli chcecie przygotować ketchup na zimę, wlewamy gorący ketchup do suchych, wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Tak przygotowane słoiki można przechowywać w lodówce około miesiąc.
Żeby przechowywać ketchup poza lodówką trzeba go jeszcze zapasteryzować.
Słoiki gotujemy około 15 minut.
Życzę smacznego! ;)
Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com
Komentarze
Prześlij komentarz