wtorek, 2 sierpnia 2016

Najlepsze ogórki kanapkowe


Kochani! Warto robić przetwory i zamykać lato w słoiku, dzięki temu, zimą gdy zasypie nas śniegiem po pas mamy co wyciągać z naszej piwniczki. Lubię eksperymentować i poszukiwać nowych smaków. A te ogórki to po prostu mistrzostwo! ;)
Jeśli nie macie pomysłu co jeszcze można przygotować z ogórków, zachęcam do zrobienia tych z poniższego przepisu. Mają wspaniały słodko-kwaśny smak, a poza tym są wygodne w użyciu, otwieramy słoik i hop! na kanapkę :) Podobno najlepsze są po kilku tygodniach, ale ja nie mogłam się doczekać i otworzyłam je już po tygodniu. Skoro teraz mi tak smakują to co będzie później ?:D

Składniki:
  • 3-3,5kg ogórków (najlepiej takich zbliżonych długością do wielkości słoika)
  • 5 szklanek wody 
  • 2,5 szklanki octu spirytusowego 
  • 3,5 szklanki cukru 
  • 2 płaskie łyżki gorczycy 
  • 2 płaskie łyżki pieprzu ziarnistego 
  • 1,5 płaskiej łyżki kurkumy 
  • 2 łyżki soli 
  • 20 ziaren ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe
 Ogórki kroimy w cienkie plasterki, można to zrobić ręcznie lub na szatkownicy. Następnie wkładamy je do wyparzonych słoików.
Resztę składników umieszczamy w garnku i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Wstawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 5 minut. 
Gotową zalewę przecedzamy przez gęste sito, a następnie zalewamy ogórki i mocno zakręcamy. 
Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania wody.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 4 tygodnie (jeśli dacie radę tyle wyczekać ;))
Życzę smacznego! ;)
 Przepis pochodzi ze strony http://gotowaniecieszy.blox.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly