Najlepsze ogórki kanapkowe
Kochani! Warto robić przetwory i zamykać lato w słoiku, dzięki temu, zimą gdy zasypie nas śniegiem po pas mamy co wyciągać z naszej piwniczki. Lubię eksperymentować i poszukiwać nowych smaków. A te ogórki to po prostu mistrzostwo! ;)
Jeśli nie macie pomysłu co jeszcze można przygotować z ogórków, zachęcam do zrobienia tych z poniższego przepisu. Mają wspaniały słodko-kwaśny smak, a poza tym są wygodne w użyciu, otwieramy słoik i hop! na kanapkę :) Podobno najlepsze są po kilku tygodniach, ale ja nie mogłam się doczekać i otworzyłam je już po tygodniu. Skoro teraz mi tak smakują to co będzie później ?:D
Składniki:
- 3-3,5kg ogórków (najlepiej takich zbliżonych długością do wielkości słoika)
- 5 szklanek wody
- 2,5 szklanki octu spirytusowego
- 3,5 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki gorczycy
- 2 płaskie łyżki pieprzu ziarnistego
- 1,5 płaskiej łyżki kurkumy
- 2 łyżki soli
- 20 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Ogórki kroimy w cienkie plasterki, można to zrobić ręcznie lub na szatkownicy. Następnie wkładamy je do wyparzonych słoików.
Resztę składników umieszczamy w garnku i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Wstawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 5 minut.
Gotową zalewę przecedzamy przez gęste sito, a następnie zalewamy ogórki i mocno zakręcamy.
Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania wody.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 4 tygodnie (jeśli dacie radę tyle wyczekać ;))
Życzę smacznego! ;)
Przepis pochodzi ze strony http://gotowaniecieszy.blox.pl.
Komentarze
Prześlij komentarz