wtorek, 20 września 2016

Buraczki z pieczonych buraków

 Z tytułu wyszło mi trochę masło maślane, ale jak to inaczej nazwać, żeby było wiadomo o co chodzi?:)
Mniejsza o nazwę, w gotowaniu przecież liczy się smak! :)
Buraczki w zasadzie robią się same, wystarczy tylko trochę cierpliwości ;)

Składniki:
  • 5 sztuk średnich buraków czerwonych
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut. Czas pieczenia wychodzi różny. Zależy od wielkości buraków. Czasem po tych 40 minutach mam już gotowe, czasami muszę czekać aż godzinę. Dlatego warto sprawdzić widelcem, czy są już miękkie.
Studzimy.
Zimne buraki ścieramy na tarce. W rondelku rozgrzewamy masło z solą i pieprzem. Dodajemy buraki, mieszamy. Na koniec dodajemy sok z cytryny lub kwasek. Doprawiamy ponownie jeśli potrzeba.
Podajemy na ciepło.
Życzę smacznego!;)
PS. Pieczone warzywa są mega pyszne! :) Żeby nie tracić energii piekarnika, można przygotować całą blachę pyszności! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly