poniedziałek, 5 września 2016

Muffiny owsiane

 Jeśli śledzicie mnie na profilu facebookowym, to wiecie, że od tygodnia przygotowuję sobie lunchboxy do pracy ;) Wbrew pozorom nie jest to łatwa sztuka, wymyślić i przygotować coś co będzie się jadło następnego dnia. Niesamowicie pomocna jest strona Filozofia Smaku- kopalnia pomysłów na pudełeczka do pracy ;) 
Muffiny są przygotowane bez mąki i tłuszczu. Można do nich dodać ulubione owoce, ja akurat miałam mrożone jagody ;)

Składniki ( na 5-6sztuk):
  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki brązowego cukru (lub innego słodzidła)
  • jajko
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • garść owoców
  • wiórki do posypania
Jogurt roztrzepujemy z jajkiem i cukrem, dodajemy płatki i wiórki kokosowe.
Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki (nie radzę używać papierowych papilotek, przyklejają się do muffinki i ciężko je oderwać).  Na wierzch wrzucamy owoce i posypujemy wiórkami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Studzimy.

     

 Życzę smacznego! ;)


1 komentarz:

Printfriendly