Muffiny owsiane
Jeśli śledzicie mnie na profilu facebookowym, to wiecie, że od tygodnia przygotowuję sobie lunchboxy do pracy ;) Wbrew pozorom nie jest to łatwa sztuka, wymyślić i przygotować coś co będzie się jadło następnego dnia. Niesamowicie pomocna jest strona Filozofia Smaku- kopalnia pomysłów na pudełeczka do pracy ;)
Muffiny są przygotowane bez mąki i tłuszczu. Można do nich dodać ulubione owoce, ja akurat miałam mrożone jagody ;)
- 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki brązowego cukru (lub innego słodzidła)
- jajko
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- garść owoców
- wiórki do posypania
Jogurt roztrzepujemy z jajkiem i cukrem, dodajemy płatki i wiórki kokosowe.
Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki (nie radzę używać papierowych papilotek, przyklejają się do muffinki i ciężko je oderwać). Na wierzch wrzucamy owoce i posypujemy wiórkami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Studzimy.
Życzę smacznego! ;)
Pyszne muffinki :D Zapraszam do mnie na konkurs :)
OdpowiedzUsuń