poniedziałek, 26 września 2016

Prosty chleb pszenny

 Jest to jeden z najprostszych przepisów na chleb. Rzadko jem białe pieczywo, ale od czasu do czasu lubię sobie przypomnieć jego smak. A taka jeszcze cieplutka kromeczka z masełkiem to po prostu coś wspaniałego! ;) Co ważne, chleb ten nie wymaga żadnych skomplikowanych składników. Wystarczy tylko troszkę poczekać ;) 
Dzień dobry w poniedziałek! :)

Składniki:
  • 630g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 125ml wody
  • 25g świeżych drożdży
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • płatki owsiane do posypania
  • mleko do posmarowania
W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić.
Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka.

Kulę ciasta umieszczamy w czystej misce wysmarowanej olejem i wstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i formujemy z niego bochenek chleba. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką i czekamy 15 minut, aż chlebek trochę wyrośnie.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Wyrośnięty chleb smarujemy mlekiem, posypujemy płatkami i ponownie smarujemy mlekiem.
Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Trzeba pilnować czy wierzch chleba nam się za mocno nie przypali! :) 
Chleb jest upieczony, jeśli stukając w niego słyszycie pusty odgłos.
Życzę smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly