Lekki sernik dyniowy na otrębowym spodzie
Zapraszam serdecznie na typowo jesienny, lekki sernik w nieco odchudzonej wersji ;)
Jak się okazuje do sernika nie potrzeba wcale dużo tłuszczu ani mąki, żeby wyszedł puszysty i rozpływający się w ustach ;) Ciasto jest niesamowicie proste do wykonania, dlatego zachęcam, nie będziecie żałować! :)
Składniki:
- Spód:
- 3/4 szklanki otrębów pszennych (30g)
- 2/3 szklanki otrębów owsianych
- 100g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki brązowego cukru
- żółtko
- Masa twarogowa:
- 500g chudego sera
- 200g dyni (najlepiej Hokkaido)
- dojrzały banan
- 3 jajka+ białko
- 60g cukru trzcinowego
- 15g cukru waniliowego
- szczypta soli
Obraną i pokrojoną dynię kroimy na mniejsze części i pieczemy do miękkości. Otręby mieszamy z cukrem, jogurtem i żółtkiem. Tortownicę o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej masę na nasz spód. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Ser mielimy (chyba, że mamy zmielony). Dodajemy do niego upieczoną dynię, cukier, banana, cukier waniliowy oraz żółtka. Wszystko blendujemy na gładką masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Wszystko wykładamy na podpieczony spód i pieczemy 70 minut w 180 stopniach. Pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia.
Życzę smacznego! :)
Przy okazji zapraszam Was serdecznie do odwiedzenia portalu KobiecePorady.pl
Przepis (z małymi modyfikacjami) pochodzi z bloga
„Moje Dietetyczne Fanaberie”.
Piękny ma kolorek! Na pewno wybornie smakuje :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję pięknie ;) Pozdrawiam ! :)
UsuńCzy już ktoś go może robił? Chciałabym spróbować, ale boję się efektu :D
UsuńJa robiłam ;) A czego się najbardziej boisz, może będę w stanie odpowiedzieć ;)
UsuńSmaku tej dyni i komponowania się jej z serem:) JEdyne, co z niej robiłam, to zupa mleczna na słodko z zacierkami i była ok, no i na słodko- słono krem- na bulionie warzywnym, z pomarańczą, mięsem, chilii, grzankami i boczkiem. Obie wersje super. Ale wczoraj spróbowałam piwa o smaku dyniowym i było z kolei obrzydliwe. I tak nie bardzo wiem jak ta dynia w całości się komponuje, jakie smaki przebijają przez całość.
UsuńW przepisie dyni jest niedużo, moja rodzina absolutnie nie wyczuła, że w serniku jest dynia. Natomiast jeśli boisz się intensywniejszego smaku dyni hokkaido, możesz użyć takiej zwykłej dyni, ale uprzedzam, że sernik nie będzie miał tak intensywnego koloru ;)
UsuńA żeby nie robić dużej porcji, możesz na spróbowanie upiec sobie mini serniczek w jakiejś kokilce, albo małej foremce ;)
UsuńWłaśnie mam 3 swojskie zwykłe dynie :D Dwie już zużyłam na zupy, 3 się ostały i szukam czegoś, żeby je wykorzystać, zanim się popsują :) Spróbuję ten sernik, skoro nie smakuje dynią jakoś wybitnie mocno i nie tłamsi reszty :) Dziękuję!
UsuńMam nadzieję że Ci posmakuje ;) daj znać jak wyszedł! ;)
OdpowiedzUsuń