Lunchbox #2 - dwa sposoby na pysznego kurczaka do pracy
Kolejna odsłona moich pudełeczek do pracy. Ty razem zaproponuję Wam przepis na dwa dania z kurczakiem, które świetnie dają się zapakować do pojemników. Są takie, jak najbardziej lubię, kolorowe i bardzo smaczne ;)
Tak na marginesie, zauważyliście, że mam nowe pojemniki?:D
Kurczak miodowo- musztardowy i kuskus z warzywami
- połówka piersi z kurczaka
- kasza kuskus
- mała cukinia
- pół papryki
- mała cebula
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- łyżka miodu
- sól, pieprz
Połówkę piersi z kurczaka kroimy w plasterki i umieszczamy w miseczce. Dodajemy pieprz czarny, 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej i łyżkę płynnego miodu. Mieszamy wszystko razem, tak aby marynata ładnie pokryła mięso. Odstawiamy na około 60 minut.
Pół szklanki kuskusu zalewamy wrzątkiem, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kuskus, doprawiamy.
Kurczaka smażymy na rumiano, studzimy. Dodajemy do kaszy i warzyw.
Jako dodatek włożyłam pomidorki koktajlowe z serem typu greckiego oraz świeżą bazylią polane domowym sosem vinaigrette z 3 łyżek oliwy, łyżki octu winnego, odrobiny miodu, który doprawiłam solą i pieprzem.
Pamiętajcie, żeby do lunchboxa pakować już wystudzone dania! :)
Tymiankowy kurczak z ananasem i pomidorowy ryż
- połówka piersi z kurczaka
- kilka plastrów ananasa świeżego lub z puszki
- sezam
- tymianek
- sól, pieprz
- torebka ryżu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pół cebuli
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy sezamem. Smażymy z obu stron. Po tym czasie dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Dusimy, ok 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Wszystko zdejmujemy z patelni, odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu i wody. Studzimy.
Ryż gotujemy do miękkości. Cebulkę podsmażamy. Dodajemy do niej ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
Jako dodatek przygotowałam sałatkę z sałaty, pomidorków koktajlowych, papryki i szczypiorku z sosem koperkowo-ziołowym.
Kurczaka i ananasa można ponabijać na patyczki do szaszłyków lub włożyć luzem do pojemnika, co kto woli ;) Ryż może być w formie kuleczek lub nałożony zwyczajnie.
Ale wiecie, małe słodkie kuleczki lepiej smakują! ;)
Życzę smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz