wtorek, 11 października 2016

Zapiekanka makaronowa z brokułem, kurczakiem i pieczarkami

 Taką zapiekankę można przygotować zazwyczaj z tego, co się ma w lodówce ;) 
Ja mam kilka sprawdzonych połączeń smakowych, które lubię i najlepiej sprawdzają mi się w tego typu daniach.
Zapiekanki wychodzi sporo, także można jeść i jeść i jeść... ;) Najważniejsze, że dosyć szybko się ją przygotowuje i następnego dnia nie trzeba gotować obiadu :P

Składniki:
  • Zapiekanka:
    • 250g pełnoziarnistego makaronu (waga przed ugotowaniem)
    • brokuły- 1szt
    • żółta papryka
    • 200g pieczarek
    • cebula
    • pierś z kurczaka (ok 700g)
    • sól, pieprz
  • Sos: 
    • czubata łyżka masła
    • 1,5 łyżki mąki pszennej
    • 1,5 szklanki mleka
    • 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym
    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Dodatkowo:
    • Ser żółty do posypania po wierzchu
 Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Kroimy na mniejsze części i smażymy, ale niezbyt mocno. Mięso ma być blade z zewnątrz. W środku zdarzy się, że jest trochę surowe, ale to nic- dopiecze się w piekarniku ;)
Makaron i brokuły gotujemy al dente, w oddzielnych garnkach oczywiście ;)
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. 
Paprykę kroimy w kostkę.
Wszystko razem mieszamy. 

Sos:
Masło rozpuszczamy w małym rondelku, wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Zalewamy mlekiem i podgrzewamy cały czas mieszając. W miarę gdy mleko będzie się podgrzewało, sos będzie gęstniał. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję dodajemy rozdrobnione serki topione.  Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając (sos łatwo się przypala!). 

Gotowym sosem zalewamy naszą zapiekankę. Mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem.

Gotowe! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly