Zapiekanka makaronowa z brokułem, kurczakiem i pieczarkami
Taką zapiekankę można przygotować zazwyczaj z tego, co się ma w lodówce ;)
Ja mam kilka sprawdzonych połączeń smakowych, które lubię i najlepiej sprawdzają mi się w tego typu daniach.
Zapiekanki wychodzi sporo, także można jeść i jeść i jeść... ;) Najważniejsze, że dosyć szybko się ją przygotowuje i następnego dnia nie trzeba gotować obiadu :P
Składniki:
- Zapiekanka:
- 250g pełnoziarnistego makaronu (waga przed ugotowaniem)
- brokuły- 1szt
- żółta papryka
- 200g pieczarek
- cebula
- pierś z kurczaka (ok 700g)
- sól, pieprz
- Sos:
- czubata łyżka masła
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Dodatkowo:
- Ser żółty do posypania po wierzchu
Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Kroimy na mniejsze części i smażymy, ale niezbyt mocno. Mięso ma być blade z zewnątrz. W środku zdarzy się, że jest trochę surowe, ale to nic- dopiecze się w piekarniku ;)
Makaron i brokuły gotujemy al dente, w oddzielnych garnkach oczywiście ;)
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą.
Paprykę kroimy w kostkę.
Wszystko razem mieszamy.
Sos:
Masło rozpuszczamy w małym rondelku, wsypujemy mąkę i mieszamy do
połączenia składników. Zalewamy mlekiem i podgrzewamy cały czas
mieszając. W miarę gdy mleko będzie się podgrzewało, sos będzie
gęstniał. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję dodajemy rozdrobnione
serki topione. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając (sos łatwo się
przypala!).
Gotowym sosem zalewamy naszą zapiekankę. Mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem.
Gotowe! :)
Komentarze
Prześlij komentarz