Bułeczki czosnkowo-ziołowe
Dzisiaj odnawiam przepis, który znalazł się na blogu 3 lata temu i był jednym z pierwszych przepisów, które pojawiły się na stronie. Od tamtego czasu wiele się nauczyłam, nie tylko w sztuce gotowania, ale też fotografowania. Dlatego lubię wracać do dawnych przepisów, weryfikować je i przypominać sobie smaki, które kiedyś mnie zachwyciły.
Tych bułeczek nie jadłam bardzo dawno, a to był mój błąd. Wczoraj przypomniałam sobie jakie są pyszne ;) Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Niesamowicie pachnące ziołami i czosnkiem :)
Zapraszam! :)
Składniki:
- Bułeczki:
- 225 ml mleka ciepłego, ale nie gorącego
- 15g świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 450g mąki pszennej
- 30g roztopionego masła
- 1 jajko
- Nadzienie:
- 50g miękkiego masła
- 200g serka topionego
- 4 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- zioła prowansalskie i czosnek granulowany
Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej
dołeczek i wsypujemy tam pokruszone drożdże. Drożdże zalewamy 3 łyżkami
ciepłego mleka i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę
składników i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy pod przykryciem
na pół godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie możemy przygotować nadzienie. W mikserze ucieramy masło, dodajemy do niego serki, miksujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy ziołami i solą.
Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na prostokąty o wielkości około 30cm x50cm.
Smarujemy ciasto nadzieniem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy na 3-3,5cm plasterki.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy w około 3cm odległościach żeby się nie posklejały, jak będą rosły ;) Wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy 15-20 minut. Powinny być lekko zarumienione. Jeśli za mocno je spieczemy ciasto będzie twarde.
Bułeczki można po wierzchu posypać czosnkiem granulowanym, będą jeszcze bardziej aromatyczne :)
Z przepisu wychodzi 40 małych bułeczek
Przepis podpatrzony na stronie Słodkie Fantazje :)
W tym czasie możemy przygotować nadzienie. W mikserze ucieramy masło, dodajemy do niego serki, miksujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy ziołami i solą.
Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na prostokąty o wielkości około 30cm x50cm.
Smarujemy ciasto nadzieniem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy na 3-3,5cm plasterki.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy w około 3cm odległościach żeby się nie posklejały, jak będą rosły ;) Wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy 15-20 minut. Powinny być lekko zarumienione. Jeśli za mocno je spieczemy ciasto będzie twarde.
Bułeczki można po wierzchu posypać czosnkiem granulowanym, będą jeszcze bardziej aromatyczne :)
Z przepisu wychodzi 40 małych bułeczek
Przepis podpatrzony na stronie Słodkie Fantazje :)
Mniam jakie apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie tu u Ciebie)))
OdpowiedzUsuńWitam i zapraszam do częstszych odwiedzin :)
Usuń