sobota, 12 listopada 2016

Bułeczki czosnkowo-ziołowe


Dzisiaj odnawiam przepis, który znalazł się na blogu 3 lata temu i był jednym z pierwszych przepisów, które pojawiły się na stronie. Od tamtego czasu wiele się nauczyłam, nie tylko w sztuce gotowania, ale też fotografowania. Dlatego lubię wracać do dawnych przepisów, weryfikować je i przypominać sobie smaki, które kiedyś mnie zachwyciły.
Tych bułeczek nie jadłam bardzo dawno, a to był mój błąd. Wczoraj przypomniałam sobie jakie są pyszne ;) Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Niesamowicie pachnące ziołami i czosnkiem :)
Zapraszam! :)

Składniki:
  • Bułeczki:
    • 225 ml mleka ciepłego, ale nie gorącego
    • 15g świeżych drożdży
    • 2 płaskie łyżeczki cukru
    • 2 łyżeczki soli
    • 450g mąki pszennej
    • 30g roztopionego masła
    • 1 jajko
  • Nadzienie:
    • 50g miękkiego masła
    • 200g serka topionego
    • 4 ząbki czosnku
    • pieprz, sól
    • zioła prowansalskie i czosnek granulowany

Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołeczek i wsypujemy tam pokruszone drożdże. Drożdże zalewamy 3 łyżkami ciepłego mleka i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia.

W tym czasie możemy przygotować nadzienie. W mikserze ucieramy masło, dodajemy do niego serki, miksujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy ziołami i solą.

Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na prostokąty o wielkości około 30cm x50cm.
Smarujemy ciasto nadzieniem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy na 3-3,5cm plasterki.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy w około 3cm odległościach żeby się nie posklejały, jak będą rosły ;) Wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy 15-20 minut. Powinny być lekko zarumienione. Jeśli za mocno je spieczemy ciasto będzie twarde.

Bułeczki można po wierzchu posypać czosnkiem granulowanym, będą jeszcze bardziej aromatyczne :)  

Z przepisu wychodzi 40 małych bułeczek

Przepis podpatrzony na stronie Słodkie Fantazje :) 

3 komentarze:

Printfriendly