Ketchup z dyni

Sezon dyniowy jeszcze trwa, w tym roku bardzo długo możemy cieszyć się bogactwem dyniowych smaków. Muszę przyznać, że warzywo to ma bardzo specyficzny smak, wyczuwalny w daniach, do których zostaje użyte. Warto na początek sprawdzić, czy smak ten nam odpowiada. Możecie np. upiec dynię w piekarniku, pokrojoną na mniejsze kawałki, posmarowaną odrobiną oleju i posypaną rozmarynem. To chyba mój ulubiony sposób przygotowania dyni ;)
Polecam też ketchup, ma bardzo fajny smak. Domowy, własnej roboty jest o niebo lepszy od takich ze sklepowych półek! :)

Składniki na ketchup:


  • 3 kg dyni
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg cebuli
  • sól

Składniki na zalewę:


  • 0,5 litra przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka octu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
Warzywa obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Każde umieszczamy w osobnej misce. Do dyni dodajemy 1 łyżkę soli, do papryki oraz do cebuli po 1 łyżeczce soli. Odstawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie warzywa umieszczamy w osobnych garnkach i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Po ugotowaniu przekładamy wszystko do jednego garnka i blendujemy na gładką masę. 
Następnie dodajemy składniki zalewy i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30 minut mieszając od czasu do czasu.
Gorący ketchup wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Z przepisu otrzymamy ok 6-8 słoików o pojemności 400ml.
Życzę smacznego! :)
Przepis pochodzi ze strony smakowitejadlo.com

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty