Pierniczki na choinkę
Dla mnie święta obowiązkowo pachną choinką i piernikami, dlatego postanowiłam to połączyć ;) Strasznie lubię przygotowywać różne dekoracje bożonarodzeniowe, jest to dla mnie niesamowita radość, normalnie, cieszę się jak dziecko! :) Dlatego przedłużam sobie tą przyjemność jak tylko mogę i już od weekendu stoi u mnie choineczka, a co tam! Jak szaleć, to szaleć ;)
Przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na zwykłe pierniczki i takie z witrażykiem.
Jestem bardzo zadowolona, bo na choince prezentują się cudnie, także polecam z czystym sumieniem ;)
Składniki:
- Pierniczki:
- 300g mąki pszennej
- żółtko
- 125g masła
- 130g płynnego miodu
- 2 łyżki kakao niesłodkiego
- 60g cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- Lukier:
- Białko
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- pół łyżeczki soku z cytryny
- Dodatkowo:
- Delecta Decorada kolorowe piegi
- landrynki
Miód, cukier i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż cukier ładnie się rozpuści. Studzimy.
Resztę składników mieszamy razem, dodajemy roztopione masło z cukrem i miodem. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość 3-4mm i wykrawamy różne kształty. Jeśli chcecie upiec pierniczki z witrażykiem do środka należy włożyć pokruszonego landrynka. Za pomocą słomki wycinamy też dziurki na nitkę, w końcu nasze pierniczki mają zawisnąć na drzewku! :)
Pieczemy w 180 stopniach ok 10-12 minut.
Studzimy.
Lukier
Białko miksujemy z cukrem na gładki krem. Dodajemy sok z cytryny, miksujemy.
Lukier przekładamy do woreczka śniadaniowego lub strunowego. Ucinamy róg. Dekorujemy według upodobania. Na choinki układamy mini piegi z Delecty- będą wspaniałymi bombkami :)
Czekamy aż lukier dobrze zastygnie, przewlekamy ozdobną nitkę przez dziurki i wieszamy pierniczki na choince.
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz