środa, 7 grudnia 2016

Pierniczki na choinkę


Dla mnie święta obowiązkowo pachną choinką i piernikami, dlatego postanowiłam to połączyć ;) Strasznie lubię przygotowywać różne dekoracje bożonarodzeniowe, jest to dla mnie niesamowita radość, normalnie, cieszę się jak dziecko! :) Dlatego przedłużam sobie tą przyjemność jak tylko mogę i już od weekendu stoi u mnie choineczka, a co tam! Jak szaleć, to szaleć ;)
Przedstawiam Wam bardzo  prosty przepis na zwykłe pierniczki i takie z witrażykiem. 
Jestem bardzo zadowolona, bo na choince prezentują się cudnie, także polecam z czystym sumieniem ;)

Składniki:
  • Pierniczki:
    • 300g mąki pszennej
    • żółtko
    • 125g masła
    • 130g płynnego miodu
    • 2 łyżki kakao niesłodkiego
    • 60g cukru
    •  pół łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Lukier:
    • Białko
    • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
    • pół łyżeczki soku z cytryny
  • Dodatkowo:
    • Delecta Decorada kolorowe piegi
    • landrynki

Miód, cukier i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż cukier ładnie się rozpuści. Studzimy.
Resztę składników mieszamy razem, dodajemy roztopione masło z cukrem i miodem. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. 
Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość 3-4mm i wykrawamy różne kształty.  Jeśli chcecie upiec pierniczki z witrażykiem do środka należy włożyć pokruszonego landrynka. Za pomocą słomki wycinamy też dziurki na nitkę, w końcu nasze pierniczki mają zawisnąć na drzewku! :)
 Pieczemy w 180 stopniach ok 10-12 minut.
Studzimy.

Lukier
Białko miksujemy z cukrem na gładki krem. Dodajemy sok z cytryny, miksujemy. 
Lukier przekładamy do woreczka śniadaniowego lub strunowego. Ucinamy róg. Dekorujemy według upodobania. Na choinki układamy mini piegi z Delecty- będą wspaniałymi bombkami :)
Czekamy aż lukier dobrze zastygnie, przewlekamy ozdobną nitkę przez dziurki i wieszamy pierniczki na choince. 
Gotowe!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly