Piernikowa Chatka
Pewnie już mówiłam, że uwielbiam ten przedświąteczny klimat ;) Zapach piernika, mnóstwo klejącego się lukru, wszystko słodkie jak wata cukrowa. Ale to jest właśnie to! Ma być przesłodko i aromatycznie ;)
Uprzedzam, że pracy jest sporo, trzeba trochę cierpliwości, żeby posklejać wszystkie elementy. W mojej chacie pokusiłam się o własne dachówki, okiennice oraz ośnieżone parapety.
Mówię Wam, dla takiego efektu warto popracować! :)
PIERNIKOWA CHATKA
·
Piernik:
o
750g
mąki pszennej
o
250g
margaryny
o
2
żółtka
o
200g
płynnego miodu
o
300g
brązowego cukru
o
3-4
łyżeczki przyprawy do piernika
o
Łyżeczka
proszku do pieczenia
o
Łyżeczka
sody
o
2
łyżki kakao
·
Lukier:
o
2
białka
o
2
szklanki cukru pudru
o
Szczypta
soli
Piernik:
W
rondelku umieszczamy margarynę, cukier oraz miód. Podgrzewamy do rozpuszczenia.
Studzimy.
Mąkę
mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika, kakao i
żółtkami. Następnie zalewamy mieszaniną z garnka. Zagniatamy gładkie ciasto,
dzielimy na 4 porcje, zawijamy w folię i chłodzimy przez około 2-3 godziny.
Po
schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5mm i wykrawamy kształt naszej
chatki: przód, tył, boczne ściany, dach, drzwi, dachówki, parapety oraz
podstawę. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego takie elementy jak okna czy drzwi
w ścianach lepiej wykrawać już po przeniesieniu wykrojonego elementu na blachę,
bo im ciasto będzie mniej schłodzone, tym gorzej odchodzi od blatu. Do
wycinania najlepiej wykorzystać ostry nóż lub skalpel. Dachówki możemy wykrawać
foremką do rurek
Większe
elementy pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Mniejsze jak dachówki czy drzwi
przez 5-7 minut w tej samej temperaturze.
Lukier:
Białka
ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cukier puder dodajemy porcjami,
ciągle miksując, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa. Około 1 łyżkę lukru
możemy zabarwić na różowo używając kropelkę czerwonego barwnika.
Do
lukrowana przyda nam się woreczek foliowy, któremu ucinamy jeden róg. Tak
będzie nam wygodniej porcjować lukier.
Ozdabiamy nasze upieczone fragmenty chatki, przyklejamy okiennice, dekorujemy drzwi. Czekamy aż lukier wyschnie. Trwa to około 1-1,5 godziny. Następnie przyklejamy ściany domku do siebie i do podstawy. Podpieramy czymś ciężkim, np. opakowaniem mąki lub mleka. Do elementów dachu przyklejamy dachówki. Zostawiamy wszystko do wyschnięcia, najlepiej na całą noc. Następnie przyklejamy dach i tak jak poprzednio zostawiamy do wyschnięcia na około 1 godzinę. Mocujemy parapety i pokrywamy je dodatkową ilością lukru. Lukier może trochę spływać, będzie świetnie imitował śnieg. To samo robimy na dachu, na szczyt i brzegi wykładamy porcje lukru, starając się, by trochę spływał z brzegów. Wierzch dachówek posypujemy cukrem pudrem.
Wymiary
chatki 15x20x 22,5cm
Dobra
rada: przy sklejaniu elementów potrzeba trochę cierpliwości, warto poczekać
dłużej, aż lukier dobrze zastygnie. Wtedy mamy pewność, że chatka się nie
rozpadnie.
Przypominam o darmowym świątecznym ebooku, który mam przyjemność tworzyć razem z 14 blogerkami
Przypominam o darmowym świątecznym ebooku, który mam przyjemność tworzyć razem z 14 blogerkami
ślicznie wyszedł :)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuń