niedziela, 18 grudnia 2016

Piernikowa Chatka

Pewnie już mówiłam, że uwielbiam ten przedświąteczny klimat ;) Zapach piernika, mnóstwo klejącego się lukru, wszystko słodkie jak wata cukrowa. Ale to jest właśnie to! Ma być przesłodko i aromatycznie ;)
Uprzedzam, że pracy jest sporo, trzeba trochę cierpliwości, żeby posklejać wszystkie elementy. W mojej chacie pokusiłam się o własne dachówki, okiennice oraz ośnieżone parapety. 
Mówię Wam, dla takiego efektu warto popracować! :)



PIERNIKOWA CHATKA
·         Piernik:
o   750g mąki pszennej
o   250g margaryny
o   2 żółtka
o   200g  płynnego miodu
o   300g brązowego cukru
o   3-4 łyżeczki przyprawy do piernika
o   Łyżeczka proszku do pieczenia
o   Łyżeczka sody
o   2 łyżki kakao
·         Lukier:
o   2 białka
o   2 szklanki cukru pudru
o   Szczypta soli

Piernik:
W rondelku umieszczamy margarynę, cukier oraz miód. Podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika, kakao i żółtkami. Następnie zalewamy mieszaniną z garnka. Zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na 4 porcje, zawijamy w folię i chłodzimy przez około 2-3 godziny.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5mm i wykrawamy kształt naszej chatki: przód, tył, boczne ściany, dach, drzwi, dachówki, parapety oraz podstawę. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego takie elementy jak okna czy drzwi w ścianach lepiej wykrawać już po przeniesieniu wykrojonego elementu na blachę, bo im ciasto będzie mniej schłodzone, tym gorzej odchodzi od blatu. Do wycinania najlepiej wykorzystać ostry nóż lub skalpel. Dachówki możemy wykrawać foremką do rurek
Większe elementy pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Mniejsze jak dachówki czy drzwi przez 5-7 minut w tej samej temperaturze.

Lukier:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cukier puder dodajemy porcjami, ciągle miksując, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa. Około 1 łyżkę lukru możemy zabarwić na różowo używając kropelkę czerwonego barwnika.
Do lukrowana przyda nam się woreczek foliowy, któremu ucinamy jeden róg. Tak będzie nam wygodniej porcjować lukier.

Ozdabiamy nasze upieczone fragmenty chatki, przyklejamy okiennice, dekorujemy drzwi. Czekamy aż lukier wyschnie. Trwa to około 1-1,5 godziny. Następnie przyklejamy  ściany domku do siebie i do podstawy. Podpieramy czymś ciężkim, np. opakowaniem mąki lub mleka. Do elementów dachu przyklejamy dachówki. Zostawiamy wszystko  do wyschnięcia, najlepiej na całą noc. Następnie przyklejamy dach i tak jak poprzednio zostawiamy do wyschnięcia na około 1 godzinę.  Mocujemy parapety i pokrywamy je dodatkową ilością lukru. Lukier może trochę spływać, będzie świetnie imitował śnieg. To samo robimy na dachu, na szczyt i brzegi wykładamy porcje lukru, starając się, by trochę spływał z brzegów. Wierzch dachówek posypujemy cukrem pudrem.

Wymiary chatki 15x20x 22,5cm

Dobra rada: przy sklejaniu elementów potrzeba trochę cierpliwości, warto poczekać dłużej, aż lukier dobrze zastygnie. Wtedy mamy pewność, że chatka się nie rozpadnie.

Przypominam o darmowym świątecznym ebooku, który mam przyjemność tworzyć razem z 14 blogerkami 




2 komentarze:

Printfriendly