sobota, 3 grudnia 2016

Słonecznikowiec



Zapraszam Was serdecznie na jedno z najwspanialszych ciast jakie udało mi się upiec. Składa się z wilgotnego ciasta czekoladowego, masy z dodatkiem słonecznika oraz bitej śmietany. Całość komponuje się idealnie, nie jest za słodkie, z elementami wspaniale chrupiącej masy.  Po prostu wspaniałe ciacho! :)
Jest to dosyć pracochłonny wypiek, ale gwarantuję Wam, że warto!


Ciasto:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao (płaskie)
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Olej, wodę, szklankę cukru i kakao umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z palnika. Studzimy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Nadal ubijając dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Potem dodajemy czekoladową mieszankę z garnuszka i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy.
Wykładamy do blachy o wymiarach 22x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Dzielimy na dwa blaty.

Chrupiący słonecznik:
  • 300g słonecznika łuskanego
  • 4 łyżki mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 70g masła

Wszystkie składniki mieszamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy słonecznik.
Pieczemy w 18 stopniach przez 15-20 minut. Należy często zaglądać do piekarnika, ponieważ jak słonecznik się przypali, będzie gorzki.  Dobrze upieczony słonecznik powinien być złocisty. Zdejmujemy go z blachy, najlepiej gdy jest jeszcze gorący. Gdy zaschnie będzie to dużo trudniejsze. Studzimy. Następnie kruszymy lub mielimy w malakserze.
Masa:
  • 200g miękkiego masła
  • 1 puszka kajmaku o wadze 400g
Masło ucieramy za pomocą miksera. Dodajemy kajmak- chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy pokruszony słonecznik. Mieszamy szpatułką.
Bita śmietana:
  •   330ml śmietanki 30%
  •   pół opakowania Śnieżki
  •  łyżka cukru pudru
  •   łyżka ciemnego kakao (niesłodkiego)
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i połowę Śnieżki. Miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane kakao i miksujemy
Nasączenie:
  •    ½ szklanki wody
  •  łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  •   łyżeczka cukru
Z podanych składników przygotowujemy kawę. Studzimy.

Przełożenie ciasta:
Ciemny blat nasączamy kawą. Wykładamy masę z chrupiącym słonecznikiem. Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy. Smarujemy bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać resztą chrupiącego słonecznika lub posypką z prażonych orzeszków ziemnych.
Przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego!


Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi ze strony www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly