Słonecznikowiec
Zapraszam Was serdecznie na jedno z najwspanialszych ciast jakie udało
mi się upiec. Składa się z wilgotnego ciasta czekoladowego, masy z dodatkiem
słonecznika oraz bitej śmietany. Całość komponuje się idealnie, nie jest za
słodkie, z elementami wspaniale chrupiącej masy. Po prostu wspaniałe ciacho! :)
Jest to dosyć pracochłonny wypiek, ale gwarantuję Wam, że warto!
Ciasto:
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao (płaskie)
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- pół szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Olej, wodę, szklankę cukru i kakao umieszczamy w
rondelku, doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Gdy cukier się
rozpuści, zdejmujemy z palnika. Studzimy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę.
Nadal ubijając dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy.
Potem dodajemy czekoladową mieszankę z garnuszka i za pomocą szpatułki
delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i sodą. Mieszamy.
Wykładamy do blachy o wymiarach 22x33cm, wyłożonej
papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut (do suchego
patyczka). Studzimy. Dzielimy na dwa blaty.
Chrupiący słonecznik:
- 300g słonecznika łuskanego
- 4 łyżki mleka
- 8 łyżek cukru
- 70g masła
Wszystkie składniki mieszamy w rondelku i
doprowadzamy do wrzenia. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy
papierem do pieczenia i rozsmarowujemy słonecznik.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Należy często zaglądać do piekarnika, ponieważ jak słonecznik się przypali, będzie
gorzki. Dobrze upieczony słonecznik
powinien być złocisty. Zdejmujemy go z blachy, najlepiej gdy jest jeszcze
gorący. Gdy zaschnie będzie to dużo trudniejsze. Studzimy. Następnie kruszymy
lub mielimy w malakserze.
Masa:
- 200g miękkiego masła
- 1 puszka kajmaku o wadze 400g
Masło ucieramy za pomocą miksera. Dodajemy
kajmak- chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy pokruszony słonecznik. Mieszamy
szpatułką.
Bita śmietana:
- 330ml śmietanki 30%
- pół opakowania Śnieżki
- łyżka cukru pudru
- łyżka ciemnego kakao (niesłodkiego)
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno,
dodajemy cukier i połowę Śnieżki. Miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane kakao
i miksujemy
Nasączenie:
- ½ szklanki wody
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka cukru
Z podanych składników przygotowujemy kawę.
Studzimy.
Przełożenie ciasta:
Ciemny blat nasączamy kawą. Wykładamy masę z
chrupiącym słonecznikiem. Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy. Smarujemy bitą
śmietaną. Wierzch możemy posypać resztą chrupiącego słonecznika lub posypką z
prażonych orzeszków ziemnych.
Przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego!
Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi ze
strony www.mojewypieki.com
Komentarze
Prześlij komentarz