wtorek, 28 lutego 2017

Tofu we włoskiej marynacie

To było moje pierwsze spotkanie z tofu, ale na pewno nie ostatnie ;) Tofu ma bardzo neutralny smak, dlatego bardzo łatwo nadać mu pożądany smak za pomocą różnych przypraw.
Ja swoje pokroiłam w kosteczkę i zamarynowałam w słoiku na kilka godzin, następnie usmażyłam. Bardzo spodobała mi się chrupiąca skórka na zewnątrz i mięciutki środek, zachęcam ;)


Składniki:
  • 1 kostka tofu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku


  Do słoika wlewamy oliwę i ocet balsamiczny, mieszamy. Następnie dodajemy wodę z rozpuszczoną w niej solą, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Mieszamy. Pokrojone  tofu dodajemy do marynaty w słoiku, delikatnie mieszamy obracając zakręconym słoikiem, tak aby marynata dokładnie pokryła tofu. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny, co jakiś czas obracamy słoik, gdyż marynata będzie spływać na dno.
Po tym czasie smażymy tofu na niewielkiej ilości oleju. 
To wspaniały pomysł na obiad z dodatkiem pomidorowego sosu lub jako składnik sałatki.

Życzę smacznego! :)

Przepis zaczerpnięty ze strony www.pelnalodowka.pl 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly