Tofu we włoskiej marynacie
To było moje pierwsze spotkanie z tofu, ale na pewno nie ostatnie ;) Tofu ma bardzo neutralny smak, dlatego bardzo łatwo nadać mu pożądany smak za pomocą różnych przypraw.
Ja swoje pokroiłam w kosteczkę i zamarynowałam w słoiku na kilka godzin, następnie usmażyłam. Bardzo spodobała mi się chrupiąca skórka na zewnątrz i mięciutki środek, zachęcam ;)
Składniki:
- 1 kostka tofu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki letniej wody
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
Do słoika wlewamy oliwę i ocet balsamiczny, mieszamy. Następnie dodajemy wodę z rozpuszczoną w niej solą, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Mieszamy. Pokrojone tofu dodajemy do marynaty w słoiku, delikatnie mieszamy obracając zakręconym słoikiem, tak aby marynata dokładnie pokryła tofu. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny, co jakiś czas obracamy słoik, gdyż marynata będzie spływać na dno.
Po tym czasie smażymy tofu na niewielkiej ilości oleju.
To wspaniały pomysł na obiad z dodatkiem pomidorowego sosu lub jako składnik sałatki.
Życzę smacznego! :)
Przepis zaczerpnięty ze strony www.pelnalodowka.pl
Komentarze
Prześlij komentarz