czwartek, 2 lutego 2017

Zupa meksykańska

 Zimowa aura i brak słońca nie sprzyjają powstawaniu zdjęć. Mnóstwo zmian w życiu, nawał pracy i mnóstwo dodatkowych zajęć niestety odciągało mnie od bloga. Tęskniłam straszliwie, ale wracam! :)
Nie myślcie, że porzuciłam gotowanie, co to to nie. Stale codziennie przygotowuję pudełeczka do pracy, ale niestety gdy je pakuję, jest jeszcze ciemno, nie mam jak ich Wam zaprezentować. Czekam do wiosny! :)
Dziś zapraszam na super rozgrzewającą i bardzo sycącą zupę lub danie jednogarnkowe. 
Na taką pogodę jest idealna :)
 Porcja na 6-8 osób

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego
  • 2-3 marchewki
  • cebula
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 puszki pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • papryka ostra lub tabasco
  • 1 litr bulionu
Cebulę kroimy na drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mięso, podsmażamy. Dodajemy pomidory oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy ok 40 minut. Następnie wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy jeszcze ok 30 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę i fasolę. Gotujemy 10 minut. Doprawiamy przyprawami. Zupa powinna mieć ostry, zdecydowany smak.
Gotowe! 


1 komentarz:

  1. Pyszności!
    Ai mnie te ciągłe ciemności wpędzają w depresję...

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly