niedziela, 9 kwietnia 2017

Tarta cytrynowa z bezą


Pozostając w cytrynowym klimacie zapraszam Was na bardzo proste i ciekawe połączenie smaków.
Kruche ciasto, kwaśny krem (aż szczypie w język!;) i chrupiąca, słodka beza.
Koło takiego ciasta nie można przejść obojętnie! ;)


Składniki:
  • Spód:
    • 180g mąki pszennej
    • 100g masła 
    • żółtko
    • 2 łyżki zimnej wody
    • szczypta soli
    • 2 łyżki cukru pudru
  •  Krem cytrynowy:
    • 125ml soku wyciśniętego z cytryny ( z około 2 sztuk)
    • 60ml soku z pomarańczy (lub z cytryny)
    • 70g cukru
    • 125ml wody
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 100g masła
    • 3 żółtka
    • 1 jajko
    • skórka otarta z dwóch cytryn
  •  Beza:
    • 4 białka
    • 200g cukru pudru
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 Składniki na spód mieszamy ze sobą, zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowanej masłem formie o średnicy 24cm. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.

W rondelku umieszczamy sok z cytryny i pomarańczy, skórkę z cytryny, wodę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy aż powstanie gęsta masa. Pamiętamy o ciągłym mieszaniu.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone masło. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszamy. Na koniec dodajemy jajko i mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka możemy ją podgrzać, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.

Na upieczony spód wykładamy masę cytrynową. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru ciągle ubijając. Następnie miksujemy ok 2-3 minuty. Na koniec dodajemy mąke ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników.
Ubitą pianę rozsmarowujemy na kremie.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. 
Studzimy. 
Zanim wyjmiecie ciasto z formy musi być dobrze wystudzone, inaczej krem wypłynie!

Życzę smacznego! :) 


1 komentarz:

  1. Ślinka cieknie na myśl o połączeniu smaków - mmmmmniam:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly