Botwinka
Dzisiaj moja ulubiona majowa zupa z młodymi buraczkami- po prostu pycha! :) Idealna w swej prostocie, gotuje się prawie sama :)
Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz
- 2 litry bulionu drobiowego
Botwinkę myjemy.
Buraki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy bulion i dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Następnie dodajemy pokrojone łodygi i liście botwinki. Gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie do kubka wlewamy łyżkę wazową zupy i mieszamy z łyżką śmietany. Wlewamy wszystko do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
Jeśli zupa jest za mało kwaśna, można dodać odrobinę kwasu cytrynowego.
Życzę smacznego! :)
PS. Swoją botwinkę podawałam z fetą pokrojoną w drobną kosteczkę.
Idealnie wiosenno-letnia propozycja :)
OdpowiedzUsuń